Álmos legendája - táncmű az őstörténetről


2016-08-20 09:23:24  | cikk: ha  | 


Álmos legendája - táncmű az őstörténetről főképe

A Soproni Petőfi Színház két darabbal is itt volt Pápán a Nyáresték sorozatban, A dzsungel könyve mellett az Álmos legendáját is bemutatták városunkban. A péntek esti előadásban a Sopron Balett művészei jelenítették meg Demcsák Ottó rendező-koreográfus, Harangozó-díjas táncművész által megálmodott történetet.
A Sopron Balett társulatát Demcsák Ottó állította össze két évvel ezelőtt, a színház tánctagozataként működik a közösség, de már több szép előadást is létrehoztak, illetve rendszeresen közreműködnek táncosként a színházi zenés előadásokban.

A magyar őstörténetről eddig nem készült táncmű, a táncjáték témája régóta érlelődött Demcsák Ottó koreográfusban, aztán tavaly elkészült a forgatókönyv. Ez egy ködbe vesző történet, mondta, hisz nagyon kevés pontos adatunk van, a hiányzó részleteket a fantáziájával töltötte ki, de természetesen törekedett a történelmi hűségre, a fellelhető forrásokat elolvasva, azokra építkezve hozta létre a művet.

A jó táncjáték alapja a jó zene, s ezt nem bízták a véletlenre a soproniak: az Álmos legendájához a 12 dalt Szarka Gyula, Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, a Ghymes együttes egyik alapítója komponálta. A dalok szövegét Szálinger Balázs József Attila-díjas költő írta. A tervek szerint az Álmos legendája zenei anyagából CD is készül majd.

A zene nagy formátumú lett, ami inspirálta Demcsák Ottót, aki lineárisan építette fel az előadást: Emese álmától, Álmos születésétől haláláig, áldozatvállalásáig, a Kárpát-medencébe való bevonulásig táncolják el a művészek a magyar őstörténet kiemelt jeleneteit. A darab drámai pontja az, amikor Álmos rádöbben, hogy küldetése van - ez a jelenet arra is utal, hogy minden népnek küldetése van, függetlenül a földrajzi helytől, népességtől. A mi küldetésünk az, hogy megmutassuk, hogy egy kis nép, itt a Kárpát-medencében megmutassa, hogy tud világraszóló dolgokat létrehozni, mondta a koreográfus.

Az őstörténetet feldolgozó táncműben 17 táncos szerepel. A pápai közönség láthatott a darabban például férfias harcokat, érzelmes jeleneteket vagy éppen álomvilágot. Tulajdonképpen egy misztikus történet az egész mű, az előadásban végig jelen volt egy táltos és egy füvesasszony. Ők képviselik a szakralitást, ők kötik át az egyes képeket - részletezte Demcsák Ottó.

Szalai Dóra táncolt a füvesasszony szerepében, aki elmondta, hogy ő ott van Álmos születésénél bábaként, később boszorkányként, de szellemi irányítóként is, hisz megpróbálja rávenni, abba az irányba terelni Álmost, hogy küzdjön a népéért. Rovó Péter a táltos szerepében lépett színpadra, ő végig pozitív szereplőként segítette, támogatta a hőst.

A Nyáresték az Esterházy-kastély udvarán rendezvénysorozat záróelőadása Pápa Város Fúvószenekarának Legyen tánc! című show-ja lesz vasárnap este.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-06 18:15:17

Nagy Zsolt főtörzsőrmestert választották az év tűzoltójának


ajánlott cikk főképe

2020-06-17 17:15:45

Megszűnt a látogatási tilalom a kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-07-03 11:02:23

Megrongálták a piac fémszerkezetét (frissítettük cikkünket)


ajánlott cikk főképe

2020-05-13 22:45:28

Megindult a munka a Juhar utcában is