Kaszinóztak a Művelődéstörténeti Társaság tagjai | Pápa Ma

Kaszinóztak a Művelődéstörténeti Társaság tagjai


2016-09-29 22:05:47  | cikk: ha  | 
Pápán mindig jelentős szerepet játszottak a civil szervezetek, egyesületek, amelyek közül az egyik legrégebbi a Kaszinó volt, mellette több százra tehető a kisebb-nagyobb egyesületek száma. A helytörténeti irodalom szerint 1834-ben alakult meg alapszabályszerűen a Pápai Kaszinó, a pápai és vármegyei elitből kerültek ki a tagok. Száz fővel indult a közösség, melynek fennmaradt vendégkönyve azt bizonyítja, hogy az 1944-ig működő csoport kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett, neves művészek, tudósok tartottak itt előadást. Pápát, mint kulturált európai kisvárost vetítik elénk a dokumentumok.

Ezt a hagyományt szeretné feléleszteni a Pápai Művelődéstörténeti Társaság. Az ötletgazda Mátyus Aliz volt, aki egy olyan kört kíván létrehozni, ahol a kulturális élet, az értékek, a hagyományok iránt nyitott pápaiak és környékbeliek gyűlnek össze és nem csupán beszélgetnek, hanem tesznek is a közért.

A fotók bemutatásakor sok személyes emléket felidéztek a résztvevők

Az első ilyen összejövetelt a Galéria Bisztró emeleti termében tartották. Horváth Adrián, a társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Mátyus Aliz szólt a tervekről, célkitűzésekről. Az első alkalommal a szervezők kérésére a vendégek egy-egy (vagy több) fotót hoztak magukkal, melyen egy családtagjuk volt és arról meséltek, miért fontos nekik az a személy, azon belül a város, vagy épp egy környékbeli település.

Horváth Adrián elmondta, hogy az első alkalommal feltérképezik az igényeket, mi az, ami a kultúra iránt fogékony pápaiakat érdekli. Szeretnének előadásokat szervezni, vendégeket hívni és kirándulni is, éppúgy, mint a reformkori Kaszinó tagsága.

Az összejövetelen a fényképeken át történő személyes hangvételű bemutatkozások után szó esett a tervekről is. A jelenlevők közül többen is felajánlották a segítségüket, így például kapott meghívást a közösség többek közt Döbröntére és Pápakovácsiba is. Az első találkozó tehát bizakodásra ad okot, ha a tagok lelkesedése kitart, akkor ismét lehet Kaszinó Pápán.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet

2018-04-11 23:11:07

Közlekedési versenyek iskolásoknak


2018-05-07 21:32:23

Megtisztították a Huszár Közösségi Ház környékét


2018-05-02 00:26:56

Állásbörzét tartottak a JMSZK-ban


2018-07-27 17:43:29

Elkészült az útfelújítás Nagygyimótnál