Ősbemutató a győri fúvósok koncertjén


2016-11-30 19:51:59  | cikk: ha  | 


Ősbemutató a győri fúvósok koncertjén főképe

A Győr Symphonic Band volt a Győri Filharmonikus Zenekar pápai bérletének vendége a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében. A győri fúvós csapat 1998 szeptemberében a győri Széchenyi István Egyetem és a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola közös szervezésében alakult, Szabó Ferenc karnagy művészeti vezetésével. A csoport létszáma folyamatosan nő, mondta Szabó Ferenc, ez a repertoárnak is köszönhető, s annak is, hogy tehetséges muzsikusokból álló, jó közösséggé formálódott a ma már hetven fős zenekar.

A pápai koncerten eleve fúvószenekarra szánt kompozíciókat, valamint a könnyű- és a filmzene klasszikus melódiáiból készült átiratokat hallhatott a közönség. Így többek közt felcsendült Saucedo Full tilt című darabja, Hidas Frigyes Ünnepi zenéje, de a Star Wars, A szépség és a szörnyeteg és Nyomorultak ismert dallamait is játszották a győriek.

Nívós, szép koncerttel örvendeztették meg a győriek a pápai közönséget

A pápaiak szívének legkedvesebb azonban a koncert második dala volt. Horváth Adrián Solaris című műve most először csendült fel közönség előtt, és ez természetesen csak itt történhetett. Ezt a darabot Horváth Adrián nagy létszámú koncertfúvós zenekarra írta, így Pápa Város Fúvószenekara nem tudta volna megszólaltatni, de a győriek örömmel vállalták a feladatot. Szabó Ferenc karnagy elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számukra ez az ősbemutató, a próbák idején folyamatosan egyeztettek a zeneszerzővel, hogy minél tökéletesebben interpretálhassák a darabot.

Horváth Adrián azért adta a Solaris címet művének, mert egy hajnalba nyúló éjszakán, ahogyan kelt fel a nap, úgy írta meg az első tételt. A második, gyors tétel már az életigenlésé, a világ sokszínűségét mutatja meg a zenszerző a sokféle témával. Horváth Adrián számára nagy élmény volt meghallani a művet a Győr Symphonic Band előadásában, hisz remek zenészek mutatták be azt, amit megálmodott, mondta.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-01-13 18:03:20

A doni áttörés hőseire emlékeztek


ajánlott cikk főképe

2018-10-17 21:44:46

Korcsolyapálya a kastélyudvarban


ajánlott cikk főképe

2019-01-31 08:59:37

Az egészségtudatos táplálkozással ismerkedtek a pápai diákok


ajánlott cikk főképe

2018-11-17 10:49:24

November végére eltűnik a leromlott állapotú Kisfaludy utcai sarokház


PÁPA időjárás