Akinek a szívében van az ereje - Fehérlófia a pápai színpadon


2017-01-11 17:30:04  | cikk: ha  | 


Akinek a szívében van az ereje - Fehérlófia a pápai színpadon főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ ebben az évadban négy ifjúsági bérletet kínált a pápai diákoknak. A felső tagozatosoknak ajánlott Bocsor bérletben januárban a Fehérlófia című előadást láthatták a tanulók a Soproni Petőfi Színház előadásában. A címszerepben Ács Tamás, Fehérló szerepében pedig a Jászai-, Aase- és Déryné-díjas Horváth Zsuzsa lépett színpadra.

Nem könnyű elválni az édesanyától

Fehérlófia az egyik legszebb, legismertebb mítoszunk, tündérmesénk. Számtalan feldolgozásban ismert, több színpadi változat és emlékezetes rajzfilm is készült belőle. A soproniak előadásukban az anya-fiú kapcsolatot helyezték előtérbe. A történetben a hőst édesanyja, Fehérló háromszor hét éven át szoptatja. Ács Tamás elmondta, hogy ezek a periódusok egy-egy életszakaszt jelölnek, a Fehérlófia valójában a felnőtté válásról, annak nehézségeiről, próbáiról szól. A csodás születéstől végigkísérhetjük a hős személyiségének alakulását, változásait, fejlődését, elszakadását az anyjától. Ács Tamás elmondta, hogy ő most a darabban ismét átélhette a gyermek- és ifjúkor vívódásait, a fejlődést, leválást az édesanyáról.

Kőmorzsolóval is megküzd Fehérlófia

Fehérlófia szembeszáll a gonosz hatalmával: előbb legyőzi az ellene törő Fanyűvőt, Vasgyúrót és Kőmorzsolót, hogy aztán segítségüket felhasználva megjárja az alsó világot, s megszabadítsa a királylányokat, de Hétszűnyű Kapanyányimonyók sem rettenti el a bátor ifjút. A látványos darabban megelevenedik a mese varázslatos világa, szimbólumai régi időkbe nyúlnak vissza, mégis érthetőek ma is.

A táncosok tették teljessé az előadást

Az előadásban a két főszereplőnek van szövege, de a történetet továbbviszi, átlendíti egy-egy állomásnál a néptáncos koreográfia is. A darab koreográfusa Sipos Ferenc, a produkcióban a soproni Pendelyes Gyermek Néptáncegyüttes tagjai is szerepelnek. Ők nagy lelkesedéssel dolgoztak a táncos betéteken, hogy az előadás elrepítse a gyerekeket a varázslatos mesevilágba. Fanyűvő, Kőmorzsoló, Vasgyúró kreatív színpadi megjelenítése, a díszlet, a jelmez Fekete Dórát dícséri, a zene Szokolay Dongó Balázs nevéhez fűződik, az előadás zenei vezetője Fajkusz Attila.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-15 10:27:29

Babapszichológia - lélek, fejlődés, viselkedés 2 éves korig


ajánlott cikk főképe

2020-05-07 14:20:02

Tartós élelmiszercsomagok a Máltai Szeretetszolgálattól


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 16:12:18

Lada Nivát kaptak a közterület-felügyelők


ajánlott cikk főképe

2020-02-09 17:22:52

Pápa is profitálhat az Európa Kulturális Fővárosa Programból