Közlekedésbiztonságról időseknek


2017-01-20 21:58:45  | cikk: HuHa  | 


Közlekedésbiztonságról időseknek főképe
A Pápai Rendőrkapitányság több előadást is tartott a gyalogosok és kerékpárosok biztonságos közlekedéséről a múlt évben, eleget téve az Országos Rendőr-főkapitányság által meghatározott célkitűzésnek, mely a 2016-os esztendőben a gyalogosok és kerékpárosok biztonságának erősítését kiemelt feladatként jelölte meg, s melynek célcsoportjait elsősorban az időskorúak és a fiatalok jelentették. A helyi rendőrség ezt a munkát kívánja tovább folytatni, ennek szükségességét pedig a baleseti mutatók igazolják. A program első állomása csütörtökön volt a HEMO-ban, amikor dr. Varga Balázs, a közlekedésrendészeti osztály vezetője beszélt a nyugdíjas egyesület tagjainak a legfontosabb szabályokról.

Dr. Varga Balázs, a közlekedésrendészeti osztály vezetője

Mint azt az alezredestől megtudtuk, már az idei évben is történt kerékpáros baleset és gyalogos elütés, így mindenképen indokoltnak tartja, hogy visszatérően beszéljenek a szakemberek a közlekedésbiztonságról. Dr. Varga Balázs az idei balesetek okait ismertette előadásában.
-A gyalogos elütések között több a zebrán történt. Felmerülhet a kérdés, nem a gyalogos-átkelőhelyek hibásak ezekben az esetekben? Azonban a balesetek okainak vizsgálatakor minden alkalommal kiderült, hogy emberi mulasztás okozta a bajt, nem pedig az átkelő nem megfelelő elhelyezkedése, kialakítása, vagy a forgalomszervezés – hangsúlyozta az alezredes. Hozzátette, fontos eredménynek tekinti, hogy a 2015-ös évtől eltérően a múlt évben már azt tapasztalták, hogy a gyalogos elütések mindig a gépjárművezető hibájából adódtak, nem pedig a gyalogoséból. Mindezek ellenére nagyon fontos, hogy a gyalog közlekedők is betartsák a rájuk vonatkozó szabályokat. A legfontosabb, hogy a gyalogosok tudják, bár a KRESZ szerint elsőbbségük van a zebrán, mégis csak akkor van elsőbbségük, ha azt meg is adják nekik, tehát az úttestre lépés előtt meg kell győződniük arról, hogy a közeledő járművezetőnek szándékában áll-e ezt az elsőbbséget megadni. Ha nem, ne kockáztassanak, várják meg, míg a gépkocsi elhagyja az átkelőhelyet! – figyelmeztetett az előadó.
-A gyalogos védettnek érzi magát az átkelőhelynél, így sokszor körülnézés nélkül lép le az úttestre, hiszen tudja, hogy neki a zebrán elsőbbsége van. A gépkocsivezetők pedig sokszor nem megfelelő körültekintéssel közelítik meg a gyalogos-átkelőhelyet. Mostanában különösen kell vigyázni, hisz mind az eső, a hó és az erősen sütő nap korlátozott látási viszonyokat eredményez.

A nyugdíjas egyesület tagjai a kerékpáros és gyalogos közlekdés szabályairól hallhattak

Az alezredes a kerékpárosok közlekedésével kapcsolatban elmondta, a múlt évben több balesetet is okozott az ittas kerékpározás, ezért azt javasolja, hogy alkoholfogyasztás után ne üljön senki biciklire, hiszen a vezetésre képes állapotot nehéz meghatározni. Mindemellett a KRESZ hiányos ismerete a legfőbb kerékpáros baleseti ok, főként a balra nagyívben kanyarodás szabályának be nem tartása.

Az előadáson résztvevők arról is hallhattak, hogy hol közlekedhetnek a gyalogosok és kerékpárosok, kerékpáron miként lehet személyt vagy csomagot szállítani és milyen kötelező tartozékokkal kell felszerelni a kétkerekűt. A tájékoztató végén a jelenlevők meséltek közlekedési tapasztalataikról, főként a megélt veszélyhelyzetekről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-09 23:18:25

Pápai rege - Molnár Lajos visszatekintő kiállítása a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2020-03-08 20:48:03

A legvidámabb ünnep a zsinagógában


ajánlott cikk főképe

2020-04-16 13:22:38

Jól halad a munka a Városi Sportcsarnoknál


ajánlott cikk főképe

2020-06-28 19:42:44

Zenélő Magyarország Pápán is