Adományt gyűjt a megye a leégett kommandói iskolának


2017-01-23 23:11:37  | cikk: HuHa  | 


Adományt gyűjt a megye a leégett kommandói iskolának főképe
Január 9-én eddig ismeretlen okok miatt tűz ütött ki a Kovászna megyei Kommandó általános iskolájának épületében. A fából készült épület 25 százaléka a lángok martalékává vált, de megrongálódott az épület többi része is. Az oltás egész éjszaka zajlott, a helyiek közül több mint háromszázan csatlakoztak a segítőkhöz és információink szerint a tűz megfékezésében közreműködött az a tűzoltóautó is, melyet a pápai tűzoltók és városunk adományozott a Kommandóval szomszédos Kovászna településnek, mely Pápa testvérvárosa.

A tűz martalékává vált az iskolaépület negyede (fotó: Grvicsik Tímea, internet)

Veszprém megyében - mely Kovászna megye testvérmegyéje – a megyei önkormányzat adománygyűjtést indított, ehhez Pápa városa is csatlakozott. A segítségnyújtásról hétfőn tartott sajtótájékoztatót a Városházán Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Áldozó Tamás polgármester.

Polgárdy Imre, a katasztrófa híre hallatán azonnal felvette a kapcsolatot Kovászna megye vezetőjével és Kommandó település polgármesterével, s a megye nevében – Magyarországról első megyeként – ajánlotta segítségét a település és az iskola számára. Mint mondta, úgy gondolták, hogy a pénzbeli segítség lehet a legjobb megoldás, ezért adománygyűjtést hirdettek.

A kommandóiak azt tervezik, hogy már szeptemberre elkészül az új épületszárny (fotó: internet)

-A megyei önkormányzat külön számlát nyitott az adományok számára és arra kérjük a megye önkormányzatait, hogy lehetőségük szerint segítsék a gyűjtésünket. Természetesen a kérés a megye vállalkozásaira és magánszemélyeire is vonatkozik – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke. Polgárdy Imre hozzátette, a február 18-ai megyebál – melynek díszvendége Pápa városa lesz – bevételét is a kommandói iskola újjáépítése céljára ajánlják fel.

Adományt gyűjtenek és a jótékonysági megyebál bevételét is a kommandói iskolának ajánlják fel

Az elnök szavait kiegészítve Áldozó Tamás polgármester elmondta, Pápa testvérvárosa, Kovászna az 1000 éves határhoz közel, a Kárpátok délkeltei karéjában található, közvetlenül Kommandó mellett, mely az 1000 éves határon fekszik. A két település szomszédos egymással, mégis egy nehezen járható szerpentin köti össze őket. A szerencsétlenül járt több mint ezerfős településen a munkanélküliség gyakorlatilag 100 százalékos, tömegközlekedés nem kapcsolja be a nagyobb településekhez, ezért ott az általános iskolát befejező diákok számára a továbbtanulás szinte lehetetlen, hiszen a segélyből élő szülők nem tudják finanszírozni a líceumot gyermekeik számára.
-Az egyetlen tanulási lehetősége ennek a településnek az általános iskola, mely leégett. Azt gondolom, ennek az iskolának a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hiszem, hogy a Pápáról Kovásznára került tűzoltóautó közreműködése a tűz oltásában azt jelenti, hogy mi már eddig is sokat tettünk e katasztrófa megfékezéséért. De bizonyára sokan vannak Pápán is olyan szervezetek, magánszemélyek, akik fontosnak tartják azt, hogy ez a magyar iskola a jövőben is működni tudjon és a jövőben is magyar embereket neveljen – emelte ki a városvezető. Áldozó Tamás polgármester hozzátette, a képviselő-testület február 3-ai ülésén megtárgyalják azt az előterjesztést, miszerint a város is segítséget nyújt a leégett iskola újjáépítéséhez. A polgármester azt kérte a pápaiaktól, hogy a megyei közgyűlés által létrehozott számlaszámra utalják el adományaikat.
Ez a számlaszám a következő: 10048005-00319119-00000093.

A sajtótájékoztatón újságíró kérdés merült fel arról, hogy a közelmúltban leégett Szalmavári utcai ház tulajdonosának is segített-e a város. Áldozó Tamás válaszában elmondta, a leégett ház tulajdonosának háziorvosa tájékoztatta őt, hogy a sérültet hamarosan kiengedik a kórházból és nincs hová mennie.
-Az önkormányzati jelzőrendszer ezúttal is példaértékűen működött és teljesítettük kötelezettségünket. A családsegítő munkatársa még január 10-én felkereste a sérültet és tájékoztatta, hogy milyen átmeneti és azonnali lehetőséget tud biztosítani a város a lakhatás megoldására. Ezekkel a lehetőségekkel a sérült nem kívánt élni, erről írásban már akkor nyilatkozott.

A leégett pápai ház tulajdonosának is segített a város - mondta el a polgármester

A polgármesternek lehetősége van arra, hogy a szociális támogatási rendszeren túl rendkívüli támogatást biztosítson a kérelmező részére. Mivel azonban a sérült ügyeinek intézésére senkinek nem adott meghatalmazást, ezért a felajánlott szállásokon túl akkor tudott a város számára érdemben segítséget nyújtani, amikor személyesen felkereste az önkormányzatot.
-Én ezzel a lehetőséggel azonnal éltem is és 100 ezer forint készpénzzel segítettük a sérült életének újraindítását – közölte Áldozó Tamás, hozzátéve, munkatársai készenlétben állnak és az önkormányzat rendelkezésre álló lehetőségeit biztosítják, ha további segítségre lesz szüksége a sérültnek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-20 22:07:00

Taggyűlés és előadás a Honvéd Bajtársi Klubban


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 20:32:11

Mától látogatható a Dürer-kiállítás a kastélyban


ajánlott cikk főképe

2020-04-07 19:18:04

A reformátusok is segítséget ajánlanak az idősek ellátásához


ajánlott cikk főképe

2020-06-25 16:46:22

Ruha-és lakberendezési adományt hozott a Teuton Lovagrend