Tanulási zavarok kisgyermekkorban


2017-01-26 08:06:34  | cikk: Babos Petra  | 


Tanulási zavarok kisgyermekkorban főképe
A tanulási zavarokról, azok megelőzéséről és a gyógyítással kapcsolatos tudnivalókról hallhattak előadást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja által szervezett Segítünk, hogy segíthess elnevezésű előadássorozat szerda délutáni előadásán a Napsugár Bölcsődében. A programon Pintér-Papp Eszter csoportvezető köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd dr. Lőrincz Matild gyermekorvos tartott előadást.
A tanulási zavar tényét csak iskoláskorban lehet kimondani véglegesen, első, második osztály végére. A gyanú jelei már óvodás korban felmerülnek. A jelenség hátterében sok, egymásra épülő ok húzódik meg. A születés előtti, alatti vagy utáni, és kisgyermekkori betegségek, sérülések a leggyakoribb és legismertebb kiváltó tényező ezek közül. Lehetnek egyéb traumák, fertőzések, betegségek és idegrendszert érintő mérgezések is vezethetnek tanulási zavarhoz. Szakmai szempontból hibás addig tanulási zavart, diszlexiát, diszgráfiát vagy diszkalkuliát megállapítani, amíg a gyermek megfelelő szintű általános iskolai oktatásban részt nem vett.
A doktornő előadására ezúttal is megtelt a csoportszoba
A tanulási zavarok tünetei közül kiemelte a köztiszteletben álló doktornő az egyensúlyérzékelés zavarát és a bizonytalan testsémát, a téri orientáció zavarát, a nyelv alapvető ritmusát, amikor a zeneiségét nem érzékeli a gyermek.
Már az óvodáskorban felfigyelhet a szülő, a védőnő és az óvónő a gyermek hiányosságaira. Ilyen például a rendezetlen, bizonytalan mozgás, az egyensúly, térorientációs és testséma problémák, de a kialakulatlan oldaliság, a figyelmetlenség, a testsémazavar, finommozgási nehézségek és az, hogy a gyermek nem tudja követni a mozgásokra vonatkozó utasításokat, még akkor sem, ha bemutatják neki.
Dr. Lőrincz Matild kiemelte, óvodáskorban a megelőzésben használt tevékenységek célzott alkalmazásával, különböző fejlesztőjátékokkal korrigálható a részképességekben történt lemaradás. A gyermeket segíteni kell a beilleszkedésben, s nem ajánlatos magántanulónak beírattatni, elkülöníteni a többeiktől.
Az előadás végén a jelenlevők kérdéseket tehettek fel a doktornőnek.
A sorozat februári előadásán előre láthatóan a szobatisztaságról esik szó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-10 22:08:22

Szakmai nap a felnőttképzés jegyében


ajánlott cikk főképe

2020-04-23 08:44:36

Új út épül


ajánlott cikk főképe

2020-02-20 22:07:00

Taggyűlés és előadás a Honvéd Bajtársi Klubban


ajánlott cikk főképe

2020-05-01 14:05:33

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes volt a meglepetés koncert fellépője