Könyvbemutató a Polgári kör rendezvényén


2017-02-12 10:06:10  | cikk: HuHa  | 


Könyvbemutató a Polgári kör rendezvényén főképe
Néhány hónap elteltével ismét Usztics Mátyás volt a vendége a Pápai Polgári Körnek, a színművész, rendező, színházigazgató ezúttal a közelmúltban megjelent könyvét mutatta be a tagságnak. Az ötvenes évek elejére visszavezető regény az Árulás címet viseli, s benne három történet idézi meg az 1940-es évek végének, 50-es évek elejének világát, a kommunisták térnyerésének időszakát. A könyv megismertetésében Fazekas Lajos rendező, operatőr volt a szerző segítségére, akihez több évtizedes munkakapcsolat és barátság fűzi az írót.
-Ez az időszak a közelmúlt máig ki nem tárgyalt, nagyon érzékeny szakasza. Bajban vannak a történelemtanárok, mert nem tudják melyik tankönyv az érvényes, meddig lehet belemenni az ötvenes évek taglalásába – mesélte a szerző arról, hogy miért e témát választotta legújabb könyvéhez. Hozzátette, bár ő akkor még nem élt, családja átélte ezt a korszakot és így az ő életük is megjelenik a történelmi fikciós regényben.

A könyv bemutatásában Fazekas Lajos rendező (jobbra) volt a szerző segítségére

A könyv három történetet rejt, a triptichon első táblája egy román határ melletti, nyírségi faluba vezeti az olvasót, a második pedig egy vidéki magánszínházban játszódik. És ugyan magánszínházról van szó, az ott dolgozók sem maradhatnak távol a politikától.
-A történet szerint Shakespeare III. Richárd című darabját próbálják, melyben a hatalom megszerzésének és megtartásának kegyetlen, gyilkos vagy realista történetei elevenednek meg, a rendező pedig a könnyebb megértés érdekében napi példákat hoz a színészeket instruálandó. Feljelentik, az ÁVO-ra kerül és innen egyenes út vezet vádirat nélkül a börtönbe – árulta el a regényről. A harmadik tábla eseményei már egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben zajlanak, a történetben felbukkannak az előző regényekből megismert szereplők is, és az egyéni sorsokban is óriási változás történik. A három regényt így a történelmi kor mellett az ő életük alakulása is összeköti.

Sokan voltak kíváncsiak Usztics Mátyás új regényére

A szerzőtől megtudtuk, a kiadó kérésére és az olvasók megkeresésének hatására már tervezi a regény folytatását, melyben az 1952-56-os időszakot idézi meg, s mindhárom regény cselekményét továbbszövi.
-Ez egy hívás, és ha ez a késztetés megjelenik bennem, akkor kellene leülni és írni. De erre sajnos nincs mindig lehetőség, hiszen vannak egyéb feladataim, így a Magyar Nemzeti Kamaraszínház vezetése, az amerikai, kanadai turné előkészítése, ezeket színházigazgatói kötelezettségemből el kell végezni és a regény csak utána jöhet.

Usztics Mátyás arról is mesélt, számára a tavaszi, nyári időszak a legkedvezőbb az írásra, ilyenkor nagyon korán kel, és a csendes, békés, madárcsicsergős reggeleken tud igazán dolgozni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-27 17:11:22

Állatmenhelyeket támogattak a pápai katonák


ajánlott cikk főképe

2020-04-08 19:03:09

Elkezdődtek a beiratkozások a város egyházi óvodáiban


ajánlott cikk főképe

2020-01-28 13:14:23

Pápa városa képeslapokon


ajánlott cikk főképe

2020-03-30 21:40:05

Szigorú szabályok, folyamatos munkavégzés a Városgondnokságnál