A Pick Szeged vitte el a IV. Pápai Böjtelő fődíját


2017-02-25 16:33:32  | cikk: HuHa  | 


A Pick Szeged vitte el a IV. Pápai Böjtelő fődíját főképe
Negyedik alkalommal várta a város disznótoros finomságokkal a pápaiakat a Pápai Böjtelő – Böllérverseny rendezvényén ma délelőtt. A gasztronómiai eseményt a kezdetek óta a húshagyó keddet megelőző szombaton tartják, innen ered a fesztivál neve is, hiszen ez az utolsó hétvége a böjti időszak előtt. Az idei évben némileg módosult a rendezvény, hiszen a hazai húsipari cégek legjava mellett a városi konyhák is kiálltak egy-egy csapattal, hogy hagyományos disznótoros finomságokat készítsenek a látogatóknak. A város húsipari hagyományai előtt tisztelgő programra ezúttal is eljött a Pick Szeged csapata, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete, a hazai színeket pedig a Pápai Hús Kft. és a Böllér Kft. képviselte. A másik kategóriában a Fenyveserdő Bölcsőde, a GAESZ Óvoda Konyha, a Nátus konyha, az Egyesített Szociális Intézmény konyhája és a böllér Kft. ifjúsági csapata indult az ízlelőbimbók meghódítására. Munkájukat Benke Laci bácsi olimpiai bajnok mesterszakács figyelte szakértő szemmel, hiszen ő volt az, aki az ételkészítés folyamatát is végigkövette és standról-standra járva jótanácsokkal, elismerésekkel értékelte a csapatok főztjét és remek stílusban beszélgetett a rendezvényre kilátogatókkal, megosztva számos élményét a disznótorok világáról.

Malacfogó pálinkával kezdett a Pápai Hús csapata is

A versenyen ezúttal is hagyományos disznótoros ételek készültek. Szinte minden csapat reggel –a malacfogó pálinka elfogyasztása után - hagymás sült vérrel és sült májjal kezdett, aztán sorra töltötték a hurkát, kolbászt, folyamatosan sült a pecsenye, több csapat készített böllérmájat, de velős csülökpörkölt, töltött szűzérme, orja leves és toros káposzta is készült – ez utóbbi szinte mindenütt. Kóstolásra 9 órától volt lehetőség, 10 óra után pedig már hurka, kolbász, pecsenye is kerülhetett a vendégek tányérjába.

A Pick Szeged csapata immár negyedik alkalommal jött el Pápára, hogy az Alföld hagyományos ízeivel megismertesse a helyieket. Függ István szalámimester elmesélte, örömmel jönnek, megszokott csapattal dolgoznak, és igyekeznek elnyeri a rendezvényre kilátogatók tetszését főztjükkel. A szegediek háromféle kolbászt és kétféle hurkát készítettek, fokhagymás mangalicamájat és tokaszalonnát sütöttek, de főztek csülökpörköltet és sült csülök is készült standjukon.
-Az alföldi ételek egy kicsit másak, mint a dunántúliak, de örömmel mutatjuk meg a mi ízvilágunkat. A látogatók úgy látszik, nagyon kedvelik, amit készítünk, mert reggel óta folyamatosan sor áll a standunk előtt és számunkra ez a legjobb visszajelzés – fogalmazta meg a szalámimester.

Hatalmas sütőedényekben készültek a finomságok a Pick Szegednél

A Gyulai Lovagok disznótoros ételei ugyancsak nagyon népszerűek voltak, mire a toros káposzta elkészült, a hurka, kolbász már el is fogyott a kínálatukból. Ők szintén minden évben résztvevői a Pápai Böjtelőnek és minden évben örömmel jönnek városunkba, hiszen nemcsak a sikert könyvelhetik el, de barátságok is szövődtek az elmúlt években a helyiekkel. Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke is a jó hangulatot, a kedves társaságot és a vendégek elégedettségét emelte ki. Mint mondta, nagyon remek versenynek látják a pápait, bár nem az eredmény miatt térnek vissza évről-évre.
-Reggel hagymás vérrel kezdtünk, idén sütöttünk pirított májat is, hiszen ezúttal bőven volt máj az alapanyagok között. Ezt követően finom gyulai hurkát és kolbászt sütöttünk és készültünk egy alföldi specialitással is: hatalmas kondér toros káposztát főztünk, ami nagyon ízlett a rendezvényre kilátogatóknak, hiszen villámgyorsan elfogyott. Kollégáim rátermettségét, hozzáértését bizonyítja, hogy hamar elkészültek az ételeink és nagyon gyorsan tudtunk kóstolót adni az érdeklődőknek. Azt is látjuk, hogy vannak visszatérő vendégek, akik minden évben a mi főztünkre kíváncsiak. Ez nagyon jó érzés.

Kolbászt töltenek a Gyulai Lovagok

A Pápai Hús Kft. standjánál is nagy volt a nyüzsgés egész délelőtt, a csapat tagjai megállás nélkül sütötték a kolbászt, hurkát, pecsenyét, debrecenit, a más pápai gasztronómiai rendezvényről is ismert babos-csülkös káposzta pedig szinte percek alatt elfogyott. Kanozsai József, a helyiek csapatkapitánya arról mesélt, szívesen találkoznak a más húsipari cégeknél dolgozó kollégákkal és bár ilyenkor az ételkészítésre koncentrál mindenki, az esti vacsoránál jó hangulatú beszélgetéssel zárják az idei rendezvényt is.

Hosszú sorok kígyóztak a Pápai Hús standja előtt

A Böllér Kft. - mely ugyan kicsit kilóg a húsipari cégek sorából, termékei miatt azonban nagyon is illik a képbe – idén két csapatot is indított. A „nagyok” mellett a cég ifjú munkatársai is kötényt öltöttek és fakanalat ragadtak, hogy megmutassák, mit tudnak a disznótoros ételek készítéséről. Taskó Péter, a Böllér-Ker Kft. ügyvezetője kifejtette, ahogy a mindennapi munkában is részt vesz az új generáció, úgy itt is helytállnak a fiatalok.
-Az idén is készítettünk hagymás sült vért, különlegességnek hagymás, majorannás, szalonnás májat, főztünk velős csülökpörköltet, és kolbászt, pecsenyét is sütöttünk, a fiatalok pedig disznótoros töltött káposztával készültek – tudtuk meg a csapatkapitánytól. A Böllér Kft. ezúttal desszertet is készített, ízletes rózsafánkkal lepték meg a rendezvény vendégeit. A városi konyhák kínálatában főként toros káposzta kínálta magát, de volt olyan csapat, amely böllérmájat, sőt velős, csülkös májat főzött a rendezvényen.

Nemcsak szép, de nagyon finom is volt a Böllér Kft. ifjainak töltött káposztája

S míg a csapatok a bográcsok, sütőedények körül serénykedtek Laci bácsi a Pápai Hús munktársainak közreműködésével bemutatta, miként kell feldarabolni a disznót. A szakértő kezek percek alatt alkatrészeire szedték az állatot, a bontás módján túl az érdeklődők népes tömege pedig megismerhette a különböző húsrészeket és azok felhasználási lehetőségeit is.

Bemutató disznóvágás Benke Laci bácsi és a Pápai Hús munkatársainak közreműködésével

-Az ember először mindig a szemével táplálkozik – mondta bölcsen Benke Laci bácsi a készülő ételeket látva. Hozzátette, ha a szemnek kedves az étel, szívesen megkóstolja, még akkor is, ha aztán rájön, hogy mégsem kellett volna annyira elkapkodni a döntést. A bírálatnál számára az étel külleme után az ízvilág értékelése következik, nincs-e leégve az étel, a fűszerezése megfelelő-e, a sült ételek jól átsültek-e. S ha minden rendben van, akkor alakul ki egy pozitív kép az ételről.
- Az egyéni értékelés után aztán jön a parókacsere a zsűri többi tagjával, hogy konszenzusra jussunk az adott ételt illetően – magyarázta.

Munkában a zsűri

Laci bácsi hangsúlyozta, nem attól magyaros egy étel, hogy 4 x 100 métert úszik a zsírban, vagy olyan erős, hogy utána napokig nem lehet leülni tőle. Tanácsaival arra figyelmeztetett, az edény oldalát mindig tisztán kell tartani, mert arra könnyen ráég az étel, és ettől az egész főztünk kozmás ízt kaphat, még ha nem is égett oda. Nagyon fontosnak tartja az összetevők egyenletes darabolását, a megfelelő fűszerezést, ami az étel színét is meghatározza. Hangsúlyozta, a tejfölt mindig az étel mellé kínáljuk, és soha ne tegyük bele, hiszen nem mindenki gyomra viseli el a tejfölös ételeket, ezért illik megadni a választás lehetőségét a vendégnek. Laci bácsit egyébként a Pick Szeged csapatának különlegessége ragadta meg leginkább, ez pedig egy lecsós, laskagombás, csülkös hús volt.

Az olimpiai bajnok mesterszakács szerint fontosak a pápaihoz hasonló, a hagyományos gasztronómiát előtérbe helyező rendezvények.
-A hagyományok megőrzése szent kötelességünk. Az ember az étkezésével önmaga méltóságának adja meg a tiszteletet. Nem véletlenül mondták eleink: mondd meg mit eszel, megmondom, ki vagy! A disznótoros ételek már nagyon régen ünnepi státuszt kaptak, hiszen ilyenkor összejöttek vidéken a családok, mindenkinek megvolt a maga feladata, fontos volt az ebéd közös elfogyasztása és jó hangulatban, viccelődésekkel telt a disznóölés.
A vidéki disznóölésekre jellemző remek hangulatot idézte meg a Pápai Böjtelő is, a csapatok vidáman dolgozták fel az alapanyagokat, a helyiek pedig jó étvággyal fogyasztották el a kóstolójegyért választott ételeket, így mire az eredményhirdetés megkezdődött, minden versenyzőnél kiürültek a bográcsok, elfogyott a hurka, kolbász, pecsenye és a többi finomság.

A város mellett a Gyulahús és a Böllér Kft. is ajánlott fel díjakat

A díjkiosztón Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője és Laci bácsi mondott köszönetet a finom ételekért. Az ügyvezető kiemelte, az idén a kóstolójegyek száma határozta meg a helyezéseket, vagyis a vendégek döntötték el, melyik csapat készítette a legfinomabb ételeket, ám ez a zsűri értékelésével – melyet Laci bácsi mellett Szabó István mesterszakács és Boros Katalin alkotott - egybecsengő eredményt hozott.
A város konyháinak valamennyi csapata serleget kapott elismerésként, a győztesnek járó díjat pedig a GAESZ Óvoda Konyha vehette át. Fábián Annamária konyhavezető nagy örömmel fogadta az elismerést, mint mondta nagyon készültek a megmérettetésre és bíztak abban, hogy finom ételekkel tudják megkínálni a rendezvényre kilátogatókat. Standjukon böllérmájat és orja levest kóstolhattak a vendégek.

A városi konyhák közül a GAESZ Óvoda Konyha bizonyult a legjobb ételkészítőnek

A húsipari kategóriában a Pápai Hús Kft. lett a bronzérmes nagyon finom káposztájával, a különlegesen ízletes kolbászával ezüstérmet szerezett a Gyulai Lovagok csapata, aranyérmes lett ízletes pecsenyéjével a Böllér Kft., a fődíjat pedig a Pick Szeged csapata vehette át.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-12 21:33:09

Othello szeret és félt, Desdemona lázad, Jago manipulál


ajánlott cikk főképe

2020-05-09 19:10:36

A sportcsarnok küzdőterén is megindult a munka


ajánlott cikk főképe

2020-05-04 21:51:37

Rézfúvós együttes a meglepetés koncerten


ajánlott cikk főképe

2020-02-08 13:51:14

Tudásalapozó Tanoda indul Pápán