Irodalmi kávéház Örkény István emlékére


2017-04-20 19:21:09  | cikk: ha  | 


Irodalmi kávéház Örkény István emlékére főképe

"Kávéház nélkül nincs irodalom" - ez a Márai Sándor-idézet volt a mottója a Jókai Kör legújabb kezdeményezésének. A nagy múltú egyesület elnöke, Török Judit elmondta, hogy a hagyományokat megtartva, de mégis új köntösbe öltöztetve szeretnének tevékeny részesei lenni a város kulturális életének. Épp ezért a kör rendszeres irodalmi délutánjai minden alkalommal más újdonsággal jelentkeznek. Többször voltak diákszereplői egy-egy költő, író születésének vagy halálának évfordulójára szervezett ünnepi programnak, most pedig az Irodalmi Önképzőkör tagjai adtak műsort.

Csukárdi Tibor volt az irodalmi kávéház főpincére

105 éve, 1912. április 5-én született Örkény István, Kossuth-díjas író, a világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője - rá emlékeztek a Jókai Kör tagjai. Az alkalom keretét egy irodalmi kávéház adta, mely ezúttal a Pápai Református Gyűjtemények Könyvtárába költözött. Az érkezőket finom kávé és sütemény fogadta, s egy irodalmi étlap: főmenüvel és desszerttel. A főmenű Örkény István munkásságáról adott átfogó képet, Sz. Juhász Klára állította össze a műsort. Részlet hangzott el például a Macskajáték című tragikomédiájából, Egyperces életrajzát Gosztola István olvasta fel, de az érdeklődők láthattak videobejátszást is. A desszert-kínálatban egyperces novellák szerepeltek, ezek közül Csukárdi Tibornál, az irodalmi kávéház főpincérénél rendelhettek a jelenlevők, az Önképzőkör tagjai pedig felolvasták a kért Örkény-groteszket.

A Jókai Kör következő összejövetele május 5-én lesz, akkor a névadó, Jókai Mór halálának évfordulóján a tagok és az érdeklődők irodalmi sétát tesznek a városban.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-20 11:37:19

Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-04-09 19:08:50

A Pápai Hús sonkával mond köszönetet az ESZI dolgozóinak


ajánlott cikk főképe

2020-02-04 12:28:21

Szombaton ismét Farsang a jégpályán


ajánlott cikk főképe

2020-04-29 15:10:20

Online játékok, házhoz megy a könyv - Digitális térben működik a könyvtár