Elhunyt Huszár János


2017-05-08 21:35:36  | cikk: ha  | 


Elhunyt Huszár János főképe

Életének 93. évében, 2017. május 6-án elhunyt Huszár János, városunk köztiszteletben álló, szeretett és nagyrabecsült tanáregyénisége, helytörténésze. Pedagógusi munkájával és honismereti tevékenységével soha nem múló érdemeket szerzett. Neki köszönhető a Jókai Kör újraindítása, fáradhatatlanul dolgozott a Honismereti és az Ipartörténeti Kör változatos programtervein, minden alkalmat megragadott, hogy a pápai ejtőernyősök múltját ismertesse...csupán néhány az ő nevéhez fűződő kezdeményezések közül.

Huszár János 1924. június 15-én született pápai iparoscsaládban. Édesapja, Huszár Kálmán szitás és drótkerítés készítő volt. Huszár János tanítói képesítését a pápai tanítóképzőben szerezte, később Budapesten vehette át magyar-történelem szakos tanári oklevelét. Első munkahelye a református elemi iskola volt, itt találkozott későbbi felségével, Süle Rózsával. Házasságukból két gyermek született. Huszár János a Zimmermann utcai fiúiskolában tanított, majd a 60-as évektől nyugdíjazásáig szakfelügyelő, később megyei szakfelügyelő volt.

Huszár János egész életében folyamatosan kutatta Pápa és a pápai repülőtér történetét, 12 könyve és számos szakpublikációja jelent meg. Sok kitüntetést kapott munkája elismeréseként, legbüszkébb a tanári tevékenységét díjazó Apáczai-díjra és a helytörténészi munkásságáért odaítélt Bél Mátyás-díjra volt. Egyszer egy beszélgetésben arról mesélt, hogy katonaember szeretett volna lenni, de aztán az élet másként hozta. Nem bánja, mondta akkor, hisz a helytörténeten keresztül is megtalálta a kapcsolatot a honvédelemmel, s így volt teljes az élete. Mi, pápaiak pedig köszönetet mondunk neki mindazért a tudásért, ismeretért, amit kaptunk tőle az évtizedek során.

Huszár János temetése május 24-én 13 órakor lesz az Alsóvárosi temetőben.

Képek:

nincsenek képek

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-06-12 17:03:06

A Bőröndmúzeum a Gyurátz Gondolkodó Körben járt


ajánlott cikk főképe

2018-05-20 22:05:44

Nyílt napok a Bartókban - közeleg a beíratás


ajánlott cikk főképe

2018-04-25 15:12:30

Egészségnap a katonáknak


ajánlott cikk főképe

2018-05-06 21:15:21

Jókai Mórra emlékeztek