Szombaton ismét Régészet Napja Pápán


2017-05-22 23:16:11  | cikk: Babos Petra  | 


Szombaton ismét Régészet Napja Pápán főképe
A Magyar Régész Szövetség szervezésében május 27-én újra megrendezik a Régészet Napja elnevezésű programot, melynek városunkban a Kékfestő Múzeum ad otthont.
Dr. Nagy L. István múzeumigazgató elmondta, harmadik éve csatlakoznak a Régészet Napja eseményhez, melynek célja a régészet tudományának népszerűsítése a nagyközönség körében. Minden évben egy-egy téma köré csoportosul a rendezvény. Idén a Közösségek régen és ma címet viseli a program.
-A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk 0-99 éves korig. Az esemény10 órakor kezdődik a Népek országútján című előadással, amelyet Pátkai Ádám tart. A legkisebb korosztályt régészeti homokozóba invitáljuk, ahol különböző korszakokból származó tárgyakat lehet megkeresni. Egész nap családi vetélkedővel, a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal várjuk. Az idei évben minikiállítással is készülünk, Emberek a vár alatt címmel. A tárlatmegnyitót követően átadjuk a Pro Archeológia díjat, amelyet minden programban résztvevő múzeum a saját tevékenységi körében az arra legalkalmasabbnak ítélt személy számára nyújt át. A szombati rendezvényre 50 százalékos kedvezménnyel váltható majd belépő. A program ideje alatt finomságok, betyár batyu és frissítő vár mindenkit az udvari, újépítésű kemencénél – ismertette a múzeumigazgató a programot.
A sajtótájékoztató keretében szó esett még a nyári táborokról is. Mint kiderült a múzeum az idén öt, három kézműves, egy régész és egy felfedező vártúra táborral várja a gyerekeket. A szervezők a felfedező vártúra táborra még várják a jelentkezőket, főleg a 11-13 éves korosztályból.
Dr. Nagy L. István elmondta még, a Kubinyi Ágoston program kiemelkedő jelentőségű kiállítások megépítését segíti, illetve felújítási és infrastrukturális beruházási tevékenységet is támogat. A pápai múzeum erre a lójárgányos mángorló helyiséget választotta ki. A tavalyi évben 3.500.000 Ft-ot nyertek, a felújítás munkálatai jelenleg is folynak. A várható befejezés ősz végén lesz. Az idén is kiírták a Kubinyi pályázat második ütemét, melyre ismét pályázni fognak. Ez a mángorló szerkezet teljes mértékű restaurálását jelenti, illetve az egésznek a kiállításra való kialakítását. Reményeik szerint el fogják nyerni a támogatást.
Végül a múzeumigazgató hozzátette, már gőzerővel készülnek a Múzeumok Éjszakája programra is, ami idén június 24-én lesz.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-07-09 20:13:20

Jótékonysági koncert a templomért


ajánlott cikk főképe

2018-09-23 19:41:14

Nyílt nap a Magyar Közútnál


ajánlott cikk főképe

2018-09-03 17:31:38

Rendőrök az iskoláknál


ajánlott cikk főképe

2018-09-06 18:01:49

Új járdát kapnak a Hatodik utcaiak