Kedves, régi pápai házak


2017-05-24 20:16:03  | cikk: ha  | 


Kedves, régi pápai házak főképe

Szabó Klára Pápán született, az általános iskolát Lovászpatonán végezte, majd 1955-től a Pápai Textilgyár dolgozója lett. Munka mellett végezte el a közgazdasági technikumot, később a bérosztály vezetője lett, de ő volt a gyár könyvtárosa is. Mindig szeretett rajzolni, amikor Pápára került, tagja lett a Képzművész Körnek, ahol Hénel Gusztáv, majd A. Tóth Sándor volt a mestere. Amikor Erdélyi Gyula megalakította a Textilgyár képzőművész szakkörét, akkor ott lett tag. Csoportos tárlaton vett már részt, de első önálló kiállítása most nyílt a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Szabó Klára és Takács Katalin

Szabó Klára elmondta, hogy ő legszívesebben a város hangulatos utcáit, régi, jellegzetes épületeit örökíti meg. Kiállításán sok ilyen kép látható, a figyelmes szemlélő például a Kígyó utcát többször is megtalálhatja, hisz nyáron és télen is megfestette Szabó Klára a pápai belváros szép utcácskáját, mely rejtve marad a felületes szemlélő számára. Kardos utca, Csáky utca...és még folytathatnánk a sort, az alkotó számos festményén tűnik elénk a barokk kisváros egy-egy szeglete. De nem csupán Pápa-festmények kaptak helyet a tárlaton, hisz Szabó Klára a tájképeket is szereti. Várkert, döbröntei menedékház, Somló, erdőrészlet, a falu végének fáktól ölelt magányos háza - mind-mind remek téma, amiket fel is dolgozott az alkotó.

Sok kedves ismerős, művészetbarát ott volt a megnyitón

A kiállításmegnyitóra zsúfolásig megtelt a könyvtár előadóterme, sokan voltak kíváncsiak a lokálpatrióta festő képeire. A tárlatot Takács Katalin nyitotta meg, aki jó barátnője Szabó Klárának. - Klára is úgy kezdte, mint a legtöbb festő, érthető, gyönyörködtető képekben utánozta a valóságot, elidőzött egy-egy régi épületnél, korhadó fatörzsnél, képei a színek érzékeket-lelket gyönyörködtető erejéről szólnak. A város és környékének szeretete tükröződik a régi utcák, a malmok, a pincék képein. Festészeti stílusára ma már a klasszikus realizmus a jellemző, amely sajátossága, hogy nem bírál, csak megmutat - mondta beszédében.
A megnyitón közreműködött a Bartók Béla Zeneiskola gitártriója. A tárlat június 30-ig tekinthető meg a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében és a kölcsönzőkönyvtár folyosóján.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-08 14:02:30

Elhunyt dr. Szundy Béla


ajánlott cikk főképe

2020-05-21 13:50:45

A tarczys Hatvani Márk országos első helyezett informatikából


ajánlott cikk főképe

2020-02-15 11:39:31

A farsangi népszokásokról


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 15:40:36

A háziorvosi és az ügyeleti rendelők ajtói is zárva vannak