A honvédelem napját ünnepelték


2017-05-27 08:51:05  | cikk: Babos Petra  | 


A honvédelem napját ünnepelték főképe
Május 21-én ünnepeljük a magyar honvédelem napját, Buda várának 1849-es visszafoglalására emlékezve. E naphoz kapcsolódóan gyűlt össze pénteken a Honvéd Bajtársi Klub a Huszár Közösségi Házban.
A korábban Ivó-napi rendezvényként ismert találkozót a tavalyi évtől honvédelmi napként tartja meg az egyesület – tudtuk meg Farkasdi Lajostól, a klub elnökétől. Az eseményen Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a szép számban megjelenteket.
Az alpolgármester köszöntőjében elmondta, a világon nincs olyan ország, amely ne emlékezne meg azokról a katonákról, honvédelmi szakemberekről, akik számukra azt biztosítják, ami a legfontosabb, vagyis a szabadságot.
Unger Tamás köszöntötte a megjelenteket
-A honvédelem napja azt mutatja meg az ország számára, hogy mi az a legfontosabb irány, ami mentén ezt a szabadságát elképzeli. Ezt a történelmi eseményt minden kormányzat magáénak érzete, mindenki a szabadságot, az önrendelkezést, a szuverenitást élte meg. A honvédelem napja azonban nemcsak a honvédelemről szól. Napjaink eseményei megmutatják, hogy milyen jelentősége is van ennek az ünnepnek. Ez nemcsak a múltról, hanem a jelenről és a jövőről is szól. A jelenben számos híradáson keresztül láthatjuk, hogy mihez vezet az, amikor országok vagy megfeledkeznek az önrendelkezés szükségességéről vagy elvesztik azt az önvédelmi képességüket, hogy megvédjék a saját polgáraikat, azoktól a külső hatásoktól, ami számos kárt okoz az életükben. Azt gondolom, hogy ez a jelünk, s amikor azt halljuk Európai Uniós vezetőktől, hogy ezekkel kell nekünk tudni együtt élni, az meglehetősen vérlázító. Magyarország, amikor azt mondja, hogy mi szeretnénk megmondani, hogy kikkel akarunk élni, s ezért megtesszük a megfelelő lépéseket is, sokszor szégyenpadra kerülünk emiatt. Mi megvédjük a határainkat, a katonáink, a rendőreink segítségével megvédjük magunkat, olyan behatásoktól, amelyeket nem szeretnénk. Ezzel védjük a jövőnket, a gyermekeinket, hiszen szeretnénk neki átadni ezt az országot, úgy, ahogy mi ezt megélhettük eddig. A mai nap tehát múltról, jelenről, jövőről egyaránt szól – emelte ki az alpolgármester.
Végül gratulált az egyesület sok éves munkájához, s kiemelte, hogy a jelenben milyen fontos szerepet játszik a város életében a Bázisrepülőtér, s nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez a múltban is milyen sikeres volt, s ennek hagyományait őrzi és adja tovább a Honvéd Bajtársi Klub.
Ezt követően a klub titkára, Horváth Ferenc szólt a tagsághoz.
- A magyar honvédeknek nem csak történelmi érdemei vannak, hűséges helytállásuk ma is kivívja a világ elismerését.
Horváth Ferenc titkár
A magyar katonák dolgoznak a nemzetközi missziókban. Nehéz körülmények között, feladataikat jól teljesítve, életveszélyben is helytállva, akár több ezer kilométerre szeretteiktől. A magyar katonák felkészültsége és bátorsága nagy tiszteletet vívott ki hazánknak.
A magyar katonák ugyanakkor nap, mint nap hűséggel helyt állnak itthon is. Szolgálják a hazát felelős beosztásukban: figyelik a légtérellenőrző monitorokat, felszállásra készen várakoznak a műszaki egységek által felkészített repülők és pilótáik, vigyázzák a határt részt vesznek az újkori honfoglalás megakadályozásában. Katonák végzik a veszélyes tűzszerészeti feladatokat, bújnak vegyvédelmi- és búvárruhába, húznak árvízi bakancsot. Óvják egészségünket a Honvédkórházban, részt vesznek a hadsereg ellátásában, logisztikai, oktatási, díszelgő feladatukban. Ott vannak mindenhol, ahol a hazát óvni, védeni, segíteni kell. Azt hiszem életük sem régen sem ma nem irigylésre méltó, ezért becsüljük tiszteljük és szeressük őket – hangsúlyozta Horváth Ferenc.
Végül különböző elismeréseket adtak át, melyeket Hujbert László törzszászlós, a 3.sz Toborzó és Érdekvédelmi Központ Parancsnokságának képviseletében és Farkasdi Lajos nyugállományú őrnagy nyújtottak át.
Pethő Zoltán katona dalokat énekelt
A rendezvényt Gosztola István katona versekkel, Pethő Zoltán katona dalokkal színesítette. A programon fellépett még az egyesület Vidám Nagyik Dalköre is. A műsor után vacsorával, tombolával és zenés-táncos mulatsággal zárult a vidám hangulatú esemény.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!