Tánchidat építettek - Erdélyben jártak a néptáncosok


2017-07-17 20:54:59  | cikk: ha  | 


Tánchidat építettek - Erdélyben jártak a néptáncosok főképe

Idén pápai fiatalok is részt vettek az Ezer Székely Leány Talákozóján. A Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskolájának növendékei keltek útra, hogy ott legyenek a székely népviselet, néptánc, népzene évente megrendezett ünnepén, mely július első szombatján volt Csíkszeredában. A pápai iskola 87 diákja és a kísérők, összesen 109 fő képviselte városunkat a találkozón. Az Ezer Székely Leány Találkozója egy seregszemlével kezdődött Csíkszereda központi terén, majd a résztvevők együtt vonultak a csiksomlyói nyeregbe. A színpadon Csík különböző vidékeiről és Székelyföld távolabbi tájairól érkezett csoportok léptek fel, de volt, amikor a több ezer népviseletbe öltözött résztvevő együtt énekelt és táncolt.


A csoport egy hetet töltött Erdélyben, a kirándulás során számos szép helyre eljutottak a pápaiak. Jártak többek közt Parajdon, Farkaslakán, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Baróton is. A táncosok Kovásznán műsorral kedveskedtek a helyieknek, a fél órás fellépésből egy óra lett, annyiszor visszatapsolták a fiatalokat. Sőt, utána még táncházat is tartottak, olyan nagy volt az érdeklődés. Örömteli volt ez a program, annál is inkább, mivel a közönség nagy része román nemzetiségű volt, de itt is kiderült, hogy a zene és a tánc közös nyelv.


Robotkáné Horváth Tünde, a szép létszámú csoport vezetője elmondta, hogy a pápai és környékbeli táncláncos csoportokból is voltak növendékek a kiránduláson, így például nagygyimóti, csóti, lovászpatonai, gyarmati, vanyolai gyerekek is éltek az erdélyi utazás lehetőségével. A szervezésnél az is fontos szempont volt, hogy a fiatalok ráébredjenek, nem feltétlenül az anyagi javak jelentik a boldogságot. Épp ezért árvaházba is ellátogattak, a gyerekeknek táncházat tartottak, beszélgettek velük, szép barátságok is szövődtek. Vittek adományt a pápaiak Kommandóra és a kovásznai családi otthonba is.
A programban szerepelt még múzeumlátogatás, városnézés, s több helyütt koszorúztak is a pápaiak. A diákok azt mesélték, hogy nagyon megható volt, amikor egy-egy helyszínen énekelték a magyar és székely himnuszt, többen megálltak és velük énekeltek. Az útnak sok szép, felemelő pillanata volt, a kirándulás elnevezése - Tánchidat építünk - fejezi ki talán legjobban, amit éreztek a résztvevők: igazi közösségként, élményekben gazdagodva, lélekben erősödve és nemesedve tértek haza a pápai fiatalok Erdélyből.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-22 17:56:51

Megkezdődött az építkezés a Téglagyári úton


ajánlott cikk főképe

2020-03-26 15:37:41

Több száz kilónyi gyümölcsöt vehetett át az MH Pápa Bázisrepülőtér


ajánlott cikk főképe

2020-03-14 11:46:25

Helyi események - helyi emlékek


ajánlott cikk főképe

2020-02-28 10:19:23

Zongorilla farsang a zeneiskolában