Elbúcsúztak végzős diákjaiktól a Refiben is


2010-05-01 20:41:01  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Pápai Református Gimnázium és Kollégium a szokásokhoz híven a református templomban ballagási istentisztelettel búcsúztatta el most végzős tanulóit. Elsőként Köntös László, az egyházkerület főjegyzője köszöntötte a diákokat.
- A ballagás kétarcú ünnep. Ma még együtt vagyunk, ma még örülünk egymásnak, ma még átölelhetjük egymást. De holnapután már kezdődnek az érettségik is, egyik napról a másikra megváltozik a világ. Miközben örülünk, hogy együtt lehetünk, mégis mindnyájunk szívében ott van az aggódás a holnap miatt, a diákoknak a megmérettetés miatt, a szülőknek és a tanároknak pedig a drukk miatt.
Köntös László igehirdetésében kiemelte, amire az aggódás irányul, az a megélhetés, a munka, a gazdaság, a létfenntartás világa. Hamis az a vallásosság, amely azt mondja: a kenyér, a pénz, a megélhetés nem számít, mert csak a lelki élet a fontos. Mint fogalmazott, az aggódás azért van, mert az emberek önmagukra vannak utalva, erre az egyik legklasszikusabb példa az érettségi. Az élet a folytonos megfelelésről szól, s ehhez párosul a bizonytalanság érzése.
- Én meg vagyok győződve arról, hogy ez az iskola többet tud adni annál, hogy csak felkészíti a gyermekeit az élet farkastörvényeire. Az ember nem csak önmagára van utalva az életben, az emberi élet minőségének nem az egyetlen mércéje, hogy ki milyen sikerrel vesz részt a mai modern, teljesítményalapú társadalom öldöklő versenyében. Nem az ember van a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberért. Nem azért élünk, hogy fenntartsuk magunkat, hanem, hogy emberi életet élhessünk. Nem azért tanultok, hogy jól eladható áruvá váljatok az emberpiacon, hanem hogy boldog, kiegyensúlyozott emberek legyetek.
A főjegyző szerint nem az a legfontosabb kérdés, hogy milyen lesz az érettségi eredménye, hanem az, hogy milyen ember lesz belőlük, a diákokból.
Steinbach József püspök a ballagó diákokat három szóval búcsúztatta: hálaadás, alázat és bizonyosság.
-Itt vagytok, fiatalok, szépek vagytok. Előttetek áll az egész élet. Én, amikor régebben a ballagási ünnepségemet átéltem, úgy éreztem, hogy gazdagon megajándékozott ember vagyok és hálával telt meg a szívem. Azt kívánom, hogy éljétek át ti is, milyen gazdagon ajándékozott meg benneteket az Isten, hálával teljen meg a szívetek. Éljétek át ezt úgy, hogy a szívetekben mindig legyen ott az alázat és a legfontosabb, hogy éljünk azzal, amit az istentől kaptunk. Hiszem, hogy eben az iskolában elindítottak benneteket a bizonyosság útja felé, hiszen, ha Isten velünk, ki ellenünk.
 Végül Kovács Dániel köszöntötte a megjelenteket a Szentírásból vett két igeverssel, melyekhez nem fűzött semmiféle kommentárt.
– Mivel tehát már elfogadtátok Jézus Krisztust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg hit által, ahogy tanultátok. A Krisztus Evangéliumához méltóan viseljétek magatokat, hogy akár ha látunk, titeket, akár ha távol vagyunk vagy leszünk tőletek, azt halljuk dolgaitok felől, hogy megálltatok az Evangélium hitében. Isten áldja meg a vizsgáitokat és az azt követő nagybetűs életet.
Végezetül felolvasta a Magyarországi Református Egyház Zsinata elnökségének ünnepi köszöntését, melyet minden egyházi iskolának kiküldtek, a levél vezérigéje így szólt: Mert ami az Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk. Az istentisztelet végén a tantestület javaslata alapján átadták a kiemelt jutalmakat az arra érdemes diákoknak.
Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-18 20:56:10

Tűsarkú helyett egy pelenkás totyogó


ajánlott cikk főképe

2019-09-24 19:16:43

Üléseztek a részönkormányzatok


ajánlott cikk főképe

2020-02-12 13:55:47

Programokban gazdag év áll az OMLIT és a Gyermekjóléti Alapítvány előtt


ajánlott cikk főképe

2020-02-16 21:49:06

Tapolcafői disznóságok