Ógyalla és Visk – Pápa két új testvérvárosa


2017-08-20 19:40:46  | cikk: HuHa  | 


Ógyalla és Visk – Pápa két új testvérvárosa főképe
Ünnepi képviselő-testületi ülésen döntöttek ma délelőtt a városatyák arról, hogy a felvidéki Ógyalla és a kárpátaljai Visk településsel testvérvárosi szerződést köt az önkormányzat. A Városháza üléstermében tartott ceremónián jelen volt a két település polgármestere és képviselő-testületeinek tagjai, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a városok közötti eddigi kapcsolatépítésben résztvevő szervezetek képviselői.
A szlovák, ukrán és magyar himnuszok elhangzása után az ülés elején a pápai városvezetés egy határidős, a Pápai Vízmű működéséhez kapcsolódó napirendet tárgyalt, majd a jelenlévő tíz képviselő egyhangú igennel szavazott a testvérvárosi szerződések aláírásáról.

Ünnepi képviselő-testületi ülésen írták alá a testvérvárosi szerződéseket

Áldozó Tamás polgármester a Szlovákia területén fekvő Ógyallával való ismerkedésről elmondta, két évvel ezelőtt, a Református Gimnázium diákjainak és pedagógusainak köszönhetően történt meg a kapcsolatfelvétel a két város között, ezt követően pedig civil szervezetek, intézmények és a képviselő-testületek is látogatást tettek egymás városaiban. Az alig több mint 100 kilométer távolságra lévő várossal való szerződéskötéssel városunknak két felvidéki testvértelepülése lesz, hiszen Losonccal régóta ápol ilyen kapcsolatot a város, mely főként a kulturális és sportrendezvényeken való részvételben teljesedik ki.
-Ógyalla lényegesen közelebb van Pápához, ezért lényegesen intenzívebb kapcsolatot is lehet kialakítani a várossal. Minden remény és esély megvan arra, hogy az intézmények, szervezetek közötti kapcsolattartáson túl magánszemélyek közötti kapcsolatok is kialakuljanak és fejlődjenek – mondta a városvezető.

Basternák Ildikó és Áldozó Tamás polgármesterek írták alá a testvérvárosi szerződést

A testület egyhangú szavazását követően Basternák Ildikó, Ógyalla polgármestere hozzászólásában reményét fejezte ki, hogy a testvérvárosi szerződés aláírásával a két város közötti két éve kezdődött kapcsolatépítés elmélyül és a már meglévők mellett újabbak alakulnak ki a két nemzet, vállalkozók és intézmények között.
-A testvérvárosi szerződés aláírásával a két város megállapodást köt, mely több fontos területet érinthet, így a gazdaságot és az önkormányzatiságot, a művelődést, az oktatást, az idegenforgalom fellendítését-fejlesztését. Emellett közös európai uniós pályázatok kidolgozására, s azokon történő együttes részvételre is irányul. Segíti a települések civil szervezetei találkozóinak előmozdítását, elősegíti a hagyományőrző, kulturális csoportok együttműködését, teret adva a kölcsönös fellépések és rendezvények megszervezésének a közösségi ünnepeken, fesztiválokon és sporteseményeken. Továbbá fontos célja a nemzeti kötődés erősítése és a hosszú távú kapcsolattartás.
A polgármester asszonytól megtudtuk, a 8000 fős Ógyalla lakosainak fele magyar, városukban magyar tanítási nyelvű óvoda és általános iskola, speciális iskola és építőipari szakközépiskola osztály is működik. A testvérvárosi kapcsolatokról szólva úgy fogalmazott, polgármesterségét megelőzően - 2014 előtt – Ógyallának nem volt testvértelepülése, azóta egy csehországi és egy horvátországi várossal kötöttek ilyen együttműködést, így a harmadik testvérvárosuk Pápa. A városunkkal kötetett együttműködést képviselő-testületének minden tagja támogatta. A városvezető örömét fejezte ki az aláírt szerződés kapcsán és szeretettel invitált mindenkit városába, Áldozó Tamás polgármesternek pedig átadta Ógyalla jelképes kulcsát, jelezve, hogy Ógyalla mindig szeretettel várja a pápaiakat.

A kárpátaljai Visk településsel néhány hónappal ezelőtt vette fel a kapcsolatot a város, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökének ajánlására, miután Veszprém megye és a Visket is magába foglaló régió együttműködési megállapodást kötött – derült ki Áldozó Tamás ismertetőjéből a napirend tárgyalása során. A városvezető kiemelte, a pápai testületben már korábban megfogalmazódott, hogy a magyarságukat legnehezebben megélni tudó, Ukrajnában lévő, kárpátaljai magyar közösségekben is partnere találjanak, s ezt most Viskben lelték meg. Az első gondolatok után a város már vendégül látta a viski képviselő-testületet és a kárpátaljai településen is járt a nyár elején pápai delegáció. A kapcsolatépítésben a pápai református közösség az első perctől kezdve aktívan részt vesz és ez a további kapcsolatok erősödését segítheti.
-A mi dolgunk az lesz, hogy Visk magyar és ukrán lakosságát megszólítva programokat szervezzünk és általuk a két ország lakói jobban megismerjék egymást – fogalmazott.
Polgárdy Imre, megyei elnök hozzászólásában megemlítette, a Veszprém Megyei Önkormányzat régóta kapcsolatban van Viskkel és örömére szolgál, hogy ez a kapcsolat most Pápa városával is erősödik.
-Ismerve Visket és ismerve Pápát azt gondolom, ez a testvérvárosi kapcsolat jó testvéri kapcsolat lesz, és minél mélyebb és aktívabb együttműködést kívánok ehhez – mondta.

Jaroslav Hajavic és Áldozó Tamás bízik abban, hogy a távolság nem lesz akadály a két város élő kapcsolatának alakulásában

Jaroslav Hajavic polgármester magyarul mondott köszönetet Polgárdy Imrének és Áldozó Tamásnak.
-Visk nagyon régi és nagyon szép település, bízom abban, hogy a nálunk járt pápai delegációnak is elnyerte tetszését. 12 ezer lakosunkból 5000 magyar, akiknek nagyon fontos ez a testvérvárosi kapcsolat. Fontos, mert a viskieknek tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül ebben a világban és ugyan elég messze, 600 kilométerre vagyunk egymástól, de itt vannak a barátok, akik várnak minket, és akiket mi is várunk. Bízom abban, hogy ez a testvérvárosi kapcsolat nem csak papíron marad meg, hanem működni fog.
A Viskkel történő testvérvárosi szerződés kötéséről szóló határozati javaslatot is egyhangúan fogadta el a pápai testület, Jaroslav Hajavic pedig arról szólt, hogy hasonlóan várható ez Visken is. A kárpátaljai város vezetője érdeklődésünkre elmondta, a magyar iskola mellett a magyar kormány segítségével a közelmúltban egy magyar nyelvű óvoda is megnyitotta a kapuit az ottani magyar lakosság előtt. Azt is elmondta, nagyon sok tennivalójuk van még Visken, például a közművesítés terén, és ebben is számítanak a testvérvárosokon keresztül akár uniós segítségre is, közös projektek megvalósításával.
-A kultúra és a sport területén remélek együttműködést, bízom benne, hogy a két város lakói közelebb kerülnek egymáshoz a testvérvárosi kapcsolat által – fogalmazott.

A testvérvárosi oszlopon az új partnervárosok táblái is fent vannak

-Az, hogy Szent István napján írtuk alá a testvérvárosi szerződéseket, azt az életérzést kell, hogy erősítse, hogy Szent István országa él ma is, és nem határőrbódékat és nem határvonalakat kell keresni, amikor ezt az országot körül akarjuk határolni. Ez az ország a lelkekben él! Ennek az országnak a lakosai az ógyallai magyarok, a viski magyarok és a pápai magyarok is – hangsúlyozta hírportálunknak Áldozó Tamás az ünnepi testületi ülés után.
A ceremóniát követően három város jelenlévő képviselői közösen sétáltak el a testvérvárosi kapcsolatok tiszteletére állított oszlophoz, ahol együtt leplezték le az Ógyallát és Visket jelző táblát. Mint megtudtuk, a városvezetők tervezik, hogy a szerződéseket a partnervárosokban is aláírják, szlovák és ukrán nyelven.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet