A természet tükre – Kovács Imre fotókiállítása


2017-08-26 19:16:15  | cikk: Babos Petra  | 


A természet tükre – Kovács Imre fotókiállítása főképe
Augusztus 29-e a magyar fotográfia napja. 2003 óta minden esztendőben ezen a napon ünnepeljük a fotókultúra nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeit. Ez a nap augusztus 29-e, amikor először készült – 1840-ben – Magyarországon, nyilvános eseményen fénykép, vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. Vállas Antal, rendes tag, a nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két, olajozás és égetés nélkül, általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. Ezzel bizonyította, hogy birtokában van mindannak a tudásnak, amellyel élethű képeket alkothat a világról. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ évek óta rendez kiállítást e jeles nap kapcsán. Idén Kovács Imre fotográfus mutatkozott be a pápaiaknak.
Kovács Imre Pápán született, jelenleg hivatásos katonaként dolgozik a Pápai Bázisrepülőtéren. 2006-ban valósította meg gyermekkori álmát, hiszen elvégezte a fotós iskolát. A hobbinak indult fotózás mára hivatássá vált számára, örömmel fényképez esküvőket és gyerekeket, de a táj és a természet is megjelenik felvételein.
A mostani az első önálló kiállítása, amelyen nemcsak tájképeit, hanem régi fényképezőgépeket és eszközöket is bemutat a nagyérdeműnek.
Kovács Imre fotógráfus
-Mindig motivált a precizitás és a beállítások, az, hogy ne csak úgy egyszerűen mutassam be az épületeket, tárgyakat, hanem tegyek hozzá valamit, amitől más lesz. Ezt igyekszem fejleszteni folyamatosan, a látásmóddal együtt. A kiállításom anyaga 2009-től állt össze, az első képemmel együtt, amin egy pocsolyában a Nagytemplom tükröződik. Ezt a felvételt még a fotós iskolában készítettük az egyik gyakorlati sétánk során. A csodálatos délelőttön új látószögeket tanultunk, s a tanárom javaslatára néhány falevelet is szórtam a vízbe, s ekkor tanultam meg, hogy minden felvételbe kell valami pluszt vinnünk. Kedvelt témám az esküvőzés, amihez kellenek a mimikák, az arcok, s persze a modell és a fotós is, hiszen ez közös munka, partnernek kell lennie minkét félnek. Nekem magabiztosságot kell nyújtanom, hogy a modell is jól érezze magát a fotózás közben – mesélte a fiatalember, aki hozzáfűzte, a kiállított képek mindegyikére jellemző a tükröződés.
A különleges tárlaton több mint 90 fényképezőgépet is bemutatott, amelyek a saját gyűjteményéből valóak, ami több mint száz darabból áll. A régi gépeket elsősorban barátoktól, ismerősöktől kapta, illetve vásárolta.
-Mindegyik géphez tettem ki rövid leírást, hogy a nézők is megismerjék ezeket a régi masinákat. Természetesen a kezdeteket is bemutatom, a camera obscurát, amit egy barátom segítségével készítettem el – fűzte hozzá. A fotóstól megtudtuk, a képeket minden esetben utómunkázza, de a retusálást nem szereti, hiszen a természetesség híve.
Kovács Imre felvételeit a precizitás jellemzi
Az egyik kedvenc képe, amelyiken a kastély látható. Mint mondta, ezt a képet nemrégiben készítette, körülbelül két órát várt a megfelelő pillanatra.
Kovács Imre elmondta, nagy öröm számára, hogy létrejöhetett a kiállítás, köszönetét fejezte ki a szervező JMSZK-nak, és minden támogatójának, kiemelten a családjának.
A kiállítást Horváth Géza fotóművész nyitotta meg, aki a fotózás kezdetéről beszélt, kiemelve a magyarokat, Petzval Józsefet és Székely Aladárt. A fotóművész a kiállítás megnyitó keretében egy Envoy típúsú boxgépet ajándékozott Kovács Imrének.

A kiállítás megnyitón Mező Lászlóné szavalt. A tárlat a JMSZK színházépületének emeleti előterében látogatható október 8-ig munkanapokon, illetve rendezvényekhez kötődően.


Képek:


Címkék: kiállítás
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-07-20 10:06:44

Arany képek a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2018-06-01 07:29:03

Jókai Mór emlékezete


ajánlott cikk főképe

2018-05-11 22:08:16

Hajlék az örökkévalóságban - Kiállításmegnyitó a Pannonia Reformata Múzeumban


ajánlott cikk főképe

2018-05-27 08:45:17

Isten közelsége Rembrandt rézkarcain