Rendőrök az iskolában


2017-09-04 14:04:00  | cikk: HuHa  | 


Rendőrök az iskolában főképe
A pénteki tanévkezdéssel egyidőben elkezdődött Az iskola rendőre program is, melynek első eleme a forgalomsegítés a forgalmas utcák mentén fekvő oktatási intézményeknél. Már az első tanítási napon több iskolánál teljesítettek szolgálatot a rendőrök, munkájukat pedig a polgárőrök is segítik.

-Szeptemberben a reggeli becsengetés előtt a Jókai utcán a Vajda Márta és a Tarczy Lajos Általános Iskola előtt, valamint a Török Bálint utcán, a katolikus iskola előtt segítik rendőrök a közlekedést. A polgárőrség az Erkel és a Munkácsy iskola gyalogos-átkelőhelyeinél lesznek jelen, ezeken túl pedig, ha a rendőri erő engedi a Közgáznál, az Acsádynál és a Petőfinél is jelen lesznek rendőreink, hogy ügyeljenek a gyalogosok biztonságos közlekedésére – mondta el Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes. A rendőrök tapasztalata az, hogy már az egyenruhások jelenléte előzékenységre és figyelmességre inti a gépjárművezetőket, így elsősorban az a feladatuk a szolgálatot teljesítőknek, hogy jelen legyenek és kísérjék figyelemmel a forgalmat, a gyalogosok biztonságos átkelését a zebrákon. A felnőtt nélkül érkező nagyobb diákcsoportot át is kísérik az úttesten, de a forgalom fennakadásának elkerülése érdekében, ha csak egy-egy gyermek érkezik a gyalogos-átkelőhöz, akkor őket rövid időre megállítják, hogy a gépjárművek is haladhassanak.

-Az iskola rendőre program keretében már felvettük a kapcsolatot az intézményekkel, hiszen a járás minden oktatási intézményének van iskolarendőre, akik már kirakták az elérhetőségüket tartalmazó plakátokat az iskolákba. Ezek segítségével probléma esetén pedagógusok és diákok egyaránt felvehetik a kapcsolatot a rendőrrel. Idén is folytatjuk a bűn- és balesetmegelőzési foglalkozások, előadások tartását – sorolta a feladatokat a pápai kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.

A tanév első ilyen rendezvényét már pénteken megtartották, a Munkácsy Mihály Általános Iskola diákjai számára szerveztek közlekedésbiztonsági programot. Az alsó tagozatosokat bűn- és balesetmegelőzési játékokkal várták – így például kirakóval, memóriajátékkal, színezővel -, de bemutatták a csapatszolgálati eszközöket és a rendőrautóba is beülhettek a gyermekek. A VMRFK bűnmegelőzési munkatársai a Bike Safe programot ismertették meg a felsőbb évesekkel, aki pedig kerékpárral érkezett az iskolába, rögtön regisztráltathatta is a helyszínen. Mindemellett a Munkácsy iskolarendőre az első osztályosokat külön is felkereste, bemutatkozott nekik és közlekedésbiztonsági foglalkoztatófüzetet adott át nekik. Az első osztályos Szili Kristófot természetesen a rendőrautó érdekelte leginkább, örömmel szállt be a kocsiba.

-Nagyon meglepődtem, hogy két rendőrautó is van itt, a nagyobbikról nem is gondoltam, hogy rendőrségi kocsi. A rendőrbácsik hoztak táblakirakót, memóriajátékot és más játékokat – mesélte izgatottan. A kisfiú szerint a rendőröktől nem kell félni, mert ők azért vannak, hogy megvédjék az embereket, az iskoláknál pedig azért állnak reggelenként, hogy irányítsák a forgalmat.

Hauser Bálint, nyolcadik osztályos diák a Bike Safe rendszerben regisztráltatta a kerékpárját. Mint mondta, minden jellemző adatát felírták a biciklijének és fényképeket is készítettek róla, így ha ellopják, könnyebben nyomára juthat a rendőrség. A fiú szerint ez jó kezdeményezés, mert nagyobb biztonságban tudhatja kerékpárját. Bálint úgy véli, Az iskola rendőre program keretében sok hasznos információhoz jutottak az előző tanévben is, közlekedési és bűnmegelőzési témában hallgattak meg előadásokat.   

Császárné Elek Veronikától megtudtuk, az elmúlt években jó kapcsolat alakult ki az iskolarendőrök és a pedagógusok között. Sok esetben a rendőri intézkedést nem indokló esetben is kérték az egyenruhás segítségét, aki már azzal is tudott eredményt elérni, hogy elbeszélgetett az érintett diákkal arról, hogy a cselekedeteinek milyen jogkövetkezményei lehetnek.

Képek:


Címkék: rendőrségi
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-23 10:14:32

Az elmúlt hét közlekedésrendészeti eseményei Veszprém megyében


ajánlott cikk főképe

2020-07-24 09:13:49

Nyári tábor a megelőzés jegyében


A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai szabálysértési őrizetbe vették a 60 éves Pápakovácsi sofőrt.

A rendőrök 2020. augusztus 29-én délután Pápakovácsi belterületén igazoltattak egy 60 éves helyi lakost, aki az intézkedést megelőzően személygépkocsival közlekedett a faluban. A sofőrrel...

2020-08-31 08:08:47

Ittasan vezetett az eltiltás hatálya alatt


ajánlott cikk főképe

2020-07-10 11:36:05

Táboros gyerekek jártak a Pápai Rendőrkapitányságon