A legjobbak közé vágyik a pápai koronglövő


2017-09-07 10:08:00  | cikk: Haraszti Gábor  | 


A legjobbak közé vágyik a pápai koronglövő főképe
A koronglövészet a sportlövészet része, több mint 100 éves múltra visszatekintő sportág, mely gyakorlatilag kétcsövű, leginkább egymás alatt elhelyezkedő, úgynevezett "bock" elrendezésű, 12-es kalibernél nem nagyobb sörétes fegyverrel történik. A lőszer mérete is szabályozott, hossza kinyílt állapotban 70 milliméter, és a konkrét versenyágtól függően maximum 28 gramm tömegű és 2,5 milliméter átmérőjű söréttel történhet. A koronglövészetnek több ága van, elsősorban a régi hagyományokkal rendelkező, úgynevezett olimpiai koronglövészet, aminek két fő verziója van: a legrégebbi a trap, az újabb keletű a skeet lövészet. Közel tíz esztendővel ezelőtt egy pápai fiatalember, Vaáry Péter vadászvizsgája kapcsán ismerkedett meg a koronglövészettel, és mint a Ravazd mellett található Magyalosi lőtéren megtudtuk tőle, barátaival egyetemben annyira megtetszett neki, hogy úgy döntött, beleássa magát a sportág rejtelmeibe.
- Az elmúlt három évben, amikor csak időm engedi, kijövök gyakorolni és igyekszem fejlődni - mesélte a fiatalember, aki több országos és környékbeli versenyen is felállhatott már a dobogó valamely fokára, többször előfordult, hogy a teljes mezőnyt maga mögé utasította. - Úgy gondolom, ez egy rendkívül összetett sport, koncentráció, fegyelem, higgadtság és persze jó kezek kellenek hozzá, hogy az ember akár rögtön egymás után eltaláljon egy gyorsan szálló, vagy épp guruló, 11 centiméter átmérőjű korongot. Havonta legalább két alkalommal kijövünk gyakorolni, soha nincs kétszer ugyanolyan pálya, a fáradtság, az időjárási körülmények egyaránt befolyásolják a teljesítményt.
Mint megtudtuk, tavasztól késő őszig zajlanak a versenyek, Péter pedig a legutóbbi ravazdi és soponyai viadalon is a dobogó második fokára állhatott fel.
- Az országos megmérettetéseken az adott évi eredmények alapján három kategóriába sorolják a versenyzőket, egy kezdőbe, egy amatőrbe valamint egy seniorba. Jelenleg a középső csoportot erősítem, célom, hogy idővel ott legyek a legjobbak között. Az idei évemre egyébként nem panaszkodom, voltak jól és kevésbé jól sikerült versenyeim is, bízom benne, hogy jövőre egyenletes teljesítménnyel tudok előrukkolni - vázolta a jövőt a koronglövő fiatalember, aki nem mellesleg a fegyver mellett a pecabottal is kiválóan bánik.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-11 18:48:39

Törölték a vízilabda évadot


ajánlott cikk főképe

2020-08-05 13:22:31

Már kaphatóak a Perutz bérletek


ajánlott cikk főképe

2020-07-07 13:33:28

Tagokat is toboroztak a kézitáborban


ajánlott cikk főképe

2020-08-12 20:51:25

Idegenben javított a Perutz