Pápai mozaikok - Molnár Lajos kötete


2017-09-11 19:24:53  | cikk: ha  | 


Pápai mozaikok - Molnár Lajos kötete főképe

Mit jelent pápainak lenni? A dolgok megítélésének módja? Vagy egyszerűen csak születési adottság? Esetleg világnézet? - Ezeket a kérdéseket veti fel Molnár Lajos legújabb könyvének fülszövegében. A válaszadás az olvasóra vár, de a Pápai mozaikok című könyv segíti ebben: képekben és történetekben idézi fel a város emblematikus, kedves helyeit, érdekes múltját. Molnár Lajosnak ez az ötödik könyve. Az első még 2003-ban jelent meg Pápai képek címmel. A másodikat társszerzőként jegyzi, a város áramszolgáltatásának történetéről szól. 2012-ben 11 magyar írónak és költőnek állított emléket a szépen illusztrált kiadványban, 2014-ben pedig a 800 éves Pápa vízimalmairól írt könyvet. S most, 2017-ben itt az ötödik, melynek szintén a szeretett város a témája.


A Pápai mozaikok tulajdonképpen két barát találkozásainak, városnéző sétáinak leírása. Egy-egy rövid történetet egy-egy akvarell illusztrál. A helyszínek kiválasztásánál több szempont is vezérelte az alkotót, hisz figyelembe vette, hogy melyek Pápa jellemző épületei, terei, de az is számított, hogy szép emlékek fűzzék az adott helyhez. Így például nem csupán az Ókollégium, a Kossuth utca, a Fő tér vagy épp a Zsinagóga került be a kötetbe, de a Czuczor utcai motorverseny és a Bem utcai bigézés is. 77 kép - 77 történet a városról, ahol élünk. A rövid leírások, párbeszédek, elmélkedések rengeteg helytörténeti adatot tartalmaznak, tehát a könyv jó forrásanyag is, ugyanakkor olvasmányos formában ismerkedhet az érdeklődő Pápa múltjával.


Molnár Lajost elsősorban festőként, grafikusként ismeri a pápai művészetkedvelő közönség, de sokan tudják róla azt is, hogy lelkesen kutatja város helytörténetét. Mindenre kiterjedő alapossággal térképezi fel a múlt helyi értékeit, és szívesen mesél is erről - képekben és szavakban is. A Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott könyvbemutató épp ezért kiállításmegnyitó is volt egyben. Dr. Hermann István igazgató köszöntötte a megjelenteket és méltatta a kötetet, mely a könyvtár gondozásában jelent meg. A könyvből részleteket a szerző, Molnár Lajos, valamint Bakody Lászlóné és Üvegesné Ozorai Hortenzia olvasott fel. Az alkalmat zenével és énekkel színesítette Üvegesné Ozorai Hortenzia és Üveges Csaba. A kötetet illusztráló akvarellekből összeállított tárlat szeptember 28-ig látható a városi könyvtárban.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet