KRESZ-FESZT elsősöknek


2017-09-22 20:26:08  | cikk: HuHa  | 


KRESZ-FESZT elsősöknek főképe
Az idei évben is az általános iskolák első osztályosait várta a Pápai Rendőrkapitányság KRESZ-FESZT című programja, melyet második éve tartanak szeptember 21-én. Erre a napra hirdette meg a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) az Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül elnevezésű kezdeményezését, melyhez számos európai ország csatlakozott. A helyi rendezvény is a közlekedésbiztonságra hívta fel a figyelmet - a meghívott korosztályra tekintettel - játékos formában.
A Munkácsy-iskola sporttelepére szervezett program a rossz idő miatt az épületbe szorult, de itt is volt lehetőség arra, hogy az elméleti foglalkozások mellett a gyakorlatban is elsajátítsák a kicsik a közlekedés legfontosabb szabályait.
Közlekedési témájú kirakóval is játszhattak az elsősök

-Játékos formában igyekszünk a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait átadni a kisdiákoknak, így közlekedési táblákat ábrázoló kirakóval, memóriajátékkal és színezőkkel készültünk, egy másik helyszínen iskolarendőr kolléganőm beszélget a gyerekekkel a közlekedésről, táblákról, kerékpáros felszerelésekről és tartozékokról. Az előtérben egy másik iskolarendőrrel a mobil kreszpark segítségével a gyakorlatban is elsajátíthatják a helyes kerékpáros közlekedést: többek között az elindulást, a zebránál és a kereszteződésekben való viselkedést – sorolta Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes. Természetesen a rendőrségi programról nem hiányozhatott az ujjnyomat vétel, a rendőrautó és a csapatszolgálati eszközökkel való ismerkedés sem.

A kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója hangsúlyozta, az első osztályosok kiemelt célcsoportnak számítanak, hiszen ők azok, akik új útvonalat használnak, akik egyre inkább önállóan is közlekednek és fontos, hogy mindezt szabályosan, balesetveszély nélkül tegyék. Az alezredes abban is bízik, hogy a játékos foglalkozáson tanultakat a kicsik otthon elmesélik, és szüleiket is a biztonságos és szabályos közlekedésre intik, ők pedig nem rombolják le a gyermekekben már kialakult szabálykövetést.
- Az első osztályosoknak illik már tudni, hogy gyalogosként a járdán kell közlekedniük, ha pedig ilyen nincs, akkor az út szélén vagy a padkán haladhatnak. Az úttesten való átkelésnél mindig a gyalogos-átkelőhelyet kell keresni, arra is körültekintés után léphetnek le, ha pedig nincs a környéken zebra, akkor még nagyobb körültekintéssel, egyenes vonalban, gyors tempóban menjenek át az úttesten – mondta el a legfontosabbakat.
Közlekedési táblák, kerékpáros felszerelések - ezekről is hallhattak az előadáson a gyerekek

-Fontosnak tartjuk az ilyen közlekedési programokat, annál is inkább, mivel iskolánk egy nagyon forgalmas főút mellett található, ezért is jöttünk el a rendezvényre – mondta el érdeklődésünkre Butiné Kemenczky Anita, a Tarczy Lajos Általános Iskola 1.E osztályának tanító nénije. Mint mondta, a tanítási órákon is foglalkoznak a közlekedés szabályaival, az ilyen programok pedig még érdekesebbek a kisdiákok számára.
Keresztes Réka, a Tarczy-iskola elsőse lelkesen mesélt arról, hogy mi mindent tanult a játékos foglalkozásokon.
-Megtanultam a közlekedési táblákat, és hogy a piros lámpánál tilos menni. A bicikliről is tanultunk, kell sisak és térdvédő, de ha már valaki nagyon jól tud biciklizni, akkor a térdvédő nem szükséges. A biciklire kell lámpa, csengő és fényvisszaverő is – sorolta a kislány hozzátéve, azért fontos, hogy ezeket tudja, nehogy baleset érje, ha gyalog vagy biciklivel közlekedik.
A KRESZ-FESZT rendezvényén a rossz idő miatt két iskola három osztálya vett részt, közel száz elsős kisgyermek tanulta meg a biztonságos közlekedés alapvető szabályait.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!