"...nincs talán még elfeledve a dal..." - Tompa Mihályra emlékeztek


2017-10-10 22:29:34  | cikk: ha  | 


"...nincs talán még elfeledve a dal..." - Tompa Mihályra emlékeztek főképe

200 éve, 1817-ben született Tompa Mihály. A XIX. századi magyar líra kiemelkedő alakja, a korunkban méltatlanul elfeledett református lelkész-költő emlékére országos rendezvénysorozatot kezdeményezett egy budapesti rendezvényszervező cég. 8 városba, 10 helyszínre látogat el a vándorkiállítás és a hozzá kapcsolódó program: előadások, rendhagyó irodalomórák, irodalmi és zenei műsorok. Pápa volt a hetedik helyszín, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma adott otthont a rendezvénynek. A szervezők nevében Tóth Ágnes elmondta, hogy céljuk az volt, hogy Tompa Mihály emlékét minél több helyen felidézzék, így adva meg a költőnek a megérdemelt tiszteletet.

Igényes, szép kivitelezésű tablókon mutatja be a vándorkiállítás Tompa Mihály életét és munkásságát

Áhítattal kezdődött a nap, ahol Tóth András, a Pápai Református Egyházmegye esperese beszélt a diákoknak Tompa Mihályról, a lelkészről. Aztán a refisek tovább bővíthették ismereteiket egy rendhagyó irodalomóra keretében, ahol Baksa Péter nyugalmazott tanár ismertette Tompa Mihály költői tevékenységét. Elmondta, hogy Tompa Mihály a népi ihletettségű költők közé tartozik, épp úgy, mint Arany János és Petőfi Sándor. 1944-ben Eperjesen lett nevelő, itt került kapcsolatba Petőfivel. Egy év múlva Pestre költözött, és 1846-ban kiadta a Népregék és népmondák című művét, mellyel nagy népszerűségre tett szert. Még ebben az évben Bejtén lelkészi hivatalt vállalt, itt látogatta meg 1847-ben Petőfi Sándor. A szabadságharc ideje alatt tábori lelkész volt. Szoros barátságot kötött Arany Jánossal, akivel élete végéig leveleztek. Arany és Petőfi magukkal egyenrangúként kezelték a falusi lelkészt, aki barátságuknak köszönhetően bekerült a forradalmat előkészítő költőnemzedék körébe. A szabadságharc bukása után nem volt már egyéb vigasza, mint a költészet. Ekkor írta hazafias allegóriáit, amelyekben a nemzethez szólt, kifejezve gyászát. A burkolt jelentésű költemények, leginkább kéziratban terjedtek el(A gólyához, A madár, fiaihoz).

A református gimnázium díszterme volt az emléknap helyszíne

Az emléknap ünnepi rendezvényén Gránásiné Bácsi Tünde igazgató köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, bár Tompa Mihály költészete nem tananyag, de fontosnak tartották, hogy a diákok megismerjék munkásságát, ezért nagy örömmel fogadták a felkérést és szívesen adtak helyet a rendezvénynek. Tóth András esperes emlékezett a költőre, majd dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere, a rendezvénysorozat egyik védnöke mondott beszédet. Felhívta a jelenlevők figyelmét Szerb Antal irodalomtörténeti kötetére, melyben megemlíti, hogy a nagyok mindig hárman vannak. - Igaz ez a különböző korokra és műfajokra, s igaz a reformkorra is, amikor a költői triászként emlegetett Petőfi, Arany és Tompa Mihály alkotott - emelte ki dr. Áldozó Tamás. A rendezvényen elhangzott több vers és méltatás is, illetve zenei művek. Közreműködtek a református gimnázium és a Bartók Béa Zeneiskola diákjai.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-07-01 21:08:24

Pápán lesz a következő REND


ajánlott cikk főképe

2018-09-16 20:59:19

Valami, ami más, ami felemel - Ars Sacra Fesztivál


ajánlott cikk főképe

2018-07-09 20:13:20

Jótékonysági koncert a templomért


ajánlott cikk főképe

2018-05-10 21:49:43

Szombattól látogatható a kiállítás