Merj életet menteni - Az újraélesztést gyakorolhatták az érdeklődők a mentőállomáson


2017-10-17 13:53:50  | cikk: Babos Petra  | 


Merj életet menteni - Az újraélesztést gyakorolhatták az érdeklődők a mentőállomáson főképe
Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Az Országos Mentőszolgálat kiemelt feladatának érzi, hogy felhívja a nap fő üzenetére, az újraélesztésre a figyelmet, mivel hazánkban évente 25 000 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat.
A mobiltelefonra letölthető Szív City applikáció segítségével a mentők riaszthatják, és a helyszínre irányíthatják a legközelebbi elsősegélynyújtókat. A Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek számára október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Napján az Országos Mentőszolgálat kijelölt mentőállomásain országszerte lehetőséget biztosítottak az újraélesztéshez szükséges mellkas kompressziók begyakorlására.
Major Roland mentőállomás-vezetőtől megtudtuk, nagy örömükre sokan jöttek be a mentőállomásra, hogy elsajátítsák a megfelelő életmentő mozdulatokat. Mint mondta, a közúti elsősegély oktatásakor sokan megtanulják az újraélesztést, de az embereknek egyéb lehetősége nincsen arra, hogy felelevenítsék és gyakorolják azt, ezért különösen jó alkalom volt a hétfői nap, az Újraélesztés Nemzetközi Napja erre.
Ott jártunkkor éppen Vinczéné Nagy Gizella gyakorolt lelkesen a babán. A hölgytől megtudtuk, ő azért szerette volna elsajátítani az újraélesztés helyes technikáját, mivel férje is szívbeteg, s szeretné, ha ő is tudna segíteni, ha kell. Két alkalommal is látott olyan közúti balesetet, ahová ő érkezett elsőként, s szerencsére nem kellett volna újraélesztenie, de úgy érzi, hogy jó, ha tud segíteni baj esetén.

Képek:


Címkék: mentő
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet PÁPA időjárás