"Van okunk az ünneplésre, van okunk az emlékezésre" - Reformáció 500 | Pápa Ma

"Van okunk az ünneplésre, van okunk az emlékezésre" - Reformáció 500


2017-10-19 21:20:47  | cikk: ha  | A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör szeptemberben és októberben kéthetente tartotta összejöveteleit, a résztvevők így készültek a jubileumra, a reformáció 500 éves évfordulójára. Fórumbeszélgetésen és előadások segítségével tudhattak meg többet a korról, Luther Mártonról, arról, hogy mi a reformáció üzenete ma. A legutóbbi ülésen dr. Birkás Antal, a Reformáció Emlékbizottság munkatársa beszélt a bizottság munkájáról, feladatairól.

Magyarország Kormánya 2013. október 29-én döntött a Reformáció Emlékbizottság létrehozásáról, hogy méltó módon, olyan programokkal, aktivitásokkal emlékezzen meg az ország a reformáció 500. évfordulójáról, mely mindenkihez eljuttatja az üzenetet: hogy miként teremtett új kezdetet Európában és Magyarországon a reformáció, és miként tud ma is örökös megújulást hozni, mondta dr. Birkás Antal. A bizottság elnöke Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, de a tagok között számos miniszter és államtitkár, egyházi vezető van.

A Gyurátz Kör tagjai számos előadást hallhattak a reformáció kapcsán

A bizottság csaknem 400 programot szervezett vagy támogatott az idén. Szempont volt az, hogy az egész Kárpát-medencére kiterjedjen a rendezvénynek sora, hogy a határon túli magyarok se maradjanak ki az ünneplésből. Az is rendező elv volt, hogy bár a fővárosban tartották a nagyobb rendezvényeket - így majd a záróprogramot is -, de vidékre, városokba és kicsi falvakba is eljutott számos koncert, színielőadás vagy épp kiállítás. Április 26-án nyílt a Reformáció Nagykiállítás IGE-IDŐK címmel a reformáció történetéről, folyamatairól, hatásáról, magyarországi és európai útjáról a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlathoz több más program, filmvetítések, múzeumpedagógiai programok is kapcsolódnak. Ilyen, a kiállítást kiegészítő programként indult útjára egy csuklós busz, amelyen a tárlat anyagából válogatva molinókon, installációkon viszik el a kiállítást kis falvakba.

Nagy hangsúlyt kapott a fiatalok megszólítása. Készült például egy levéltár-pedagógiai program is, hogy elérhetővé és érdekessé tegyék a fiatalok számára a reformáció írásos emlékeit. Emellett volt egy diákoknak szóló, nagy sikerű országos vetélkedő is. S kiemelt szerepet kapott az ökumené, hogy a reformáció ünnepe ne elválassza a felekezeteket, hanem lehetőség legyen arra koncentrálni, ami közös - hangzott el az előadáson.

A reformáció emlékévének legnagyobb ünnepsége október 31-én Budapesten, a Papp László Sportarénában lesz. Az összművészeti programra a szervezők tizenháromezer embert várnak.

Képek:

nincsenek képek


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet