Újjáépítik a kastélykaput - rendkívüli vizuális változás lesz


2017-10-20 19:51:52  | cikk: HuHa  | 


Újjáépítik a kastélykaput - rendkívüli vizuális változás lesz főképe
2019 augusztusára újra a gyönyörű kapu és kerítés fogadja majd az Esterházy-kastélyba érkezőket – hangzott el dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester mai sajtótájékoztatóján a főúri épületben. A monumentális méretű kapu és a kerítés egy részének megújítására a Miniszterelnökségtől kapott támogatást az önkormányzat. A támogatási szerződést aláírták, és a teljes összeg is a város birtokában van már.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő közreműködésével és támogatásával jutott a város a forráshoz

Dr. Kovács Zoltán emlékeztetett, az Esterházy-kastély felújítását követő átadó ünnepségen Lázár János miniszter azt az ígéretet tette, hogy a kastélykapu rekonstrukcióját 100 millió forinttal támogatják. Az akkor megkezdett tervezési és előkészítési munkálatokat már 6 millió forint értékben finanszírozta a Miniszterelnökség, a mostani támogatási szerződés pedig közel 159 millió forintról szól.
-A 100 millió forint 165-re emelkedett, és nem csak a kastélykaput tartalmazza a rekonstrukció, hanem a kerítést és a kis kastélykapukat is. A munkák kezdődhetnek és hamarosan régi pompájában láthatjuk majd a főbejárati kaput – közölte a képviselő, hozzátéve, hosszú előkészítésre volt szükség, hiszen műemléki környezetben kell elhelyezni a kaput és a kerítést, a cél pedig az, hogy az eredeti állapotot állítsák helyre.
Jelentősen megváltozik a kastély látványa a kapu és kerítés helyreállításával

Áldozó Tamás arról tájékoztatott, a miniszteri ígéret óta folyamatosan dolgoztak a rekonstrukció előkészítésén, gondos kutatómunkára volt szükség a tervekhez, hiszen csupán fotók maradtak fenn az eredeti kapuról, azok alapján pedig nagyon nehéz volt méreteket számolni a kapu szélességére és magasságára vonatkozóan. A kutatómunkák elvégzése után a szükséges engedélyeket is beszerezte már az önkormányzat.
-A következő feladatunk az lesz, hogy két közbeszerzési eljárást lefolytassunk, az egyiket a meglévő kerítés restaurálására és a hiányzó rész megépítésére, a másikat pedig a kapuk rekonstrukciójára. Ez utóbbi közbeszerzés attól függ, hogy a művészeti zsűri milyen állásfoglalást tesz a kapuról, egyedi műalkotásnak minősíti-e, hiszen akkor szerzői jog alapján tárgyalásos közbeszerzési eljárást kell lefolytatni – magyarázta Áldozó Tamás.
Áldozó Tamás polgármester a projekt következő lépéseiről is szólt

A projekt során nem csak a nagy kovácsoltvas kaput készítik el újra, hanem a mellette lévő két kis kaput és a kovácsoltvas kerítéselemeket is, továbbá felújítják a szabadtéri színpad felé lévő, megmaradt másik két kaput. A nagy kapu elkészítéséhez egy-másfél év szükséges, az elkészítés előtt az eredeti méretben meg kell rajzolni a legapróbb részletekig, ami alapján majd elkészül. A kerítés 333 méter hosszú lesz, ebből 190 méter a felújítandó rész és 143 méter a rekonstruálandó. A kerítés a Nepomuki szobornál kezdődik és a kastély keleti szárnya előtt álló őrházig tart majd. Ez sem lesz egyszerű munka – tudtuk meg a sajtótájékoztatón – hiszen a meglévő kerítésnél szivárgót kell építeni, hogy a csapadékvíz ne tudjon ráfolyni a kerítésre és megrongálni azt, mint ahogy most teszi. Emellett a kerítést borító egyedi téglákat is le kell gyártatni.
A felújított és újjáépített kerítés a Nepomuki szobortól az őrházig tart majd

-A munkafolyamat úgy zajlik, hogy a kivitelező kiválasztása után előbb a meglévő kerítést újítják fel, majd az új szakaszt, és ahogy készülnek a kovácsoltvas kerítéselemek, úgy kerülnek a helyükre. A legutolsó mozzanat az lesz, hogy a nagy kaput elhelyezik – tájékoztatott a városvezető. Hangsúlyozta, az új kapu és a kerítés éppolyan lesz, mint volt eredetileg.
-A kutatásoknak az volt a célja, hogy a legapróbb részletekig az eredeti állapotot tudjuk helyreállítani, ha megnézzük a fotókat, kapukat, kerítéselemeket, oszlopokat és azok tetején griffeket látunk, ezek részei lesznek mind a megújult kapunak és kerítésnek.
Áldozó Tamás arról is szólt, az önkormányzat tervezi, hogy a kerítés előtt járdát épít – figyelembe véve, hogy a járókelők most is átlósan, a zöldfelületet kitaposva közlekednek – és a terület rendezését, növényesítését is elvégzi. Erre a munkára nem terjed ki a támogatás, azt az önkormányzat saját forrásból finanszírozza majd.
A kastélyról készített egykori fotókat komponálták egymás mellé az ajándék montázson

A sajtótájékoztatón elhangzott, a régi kaput falmatricán közel eredeti méretben megjelenítették a Városháza lépcsőfordulójában, aki szeretné érzékelni a kapu méreteit, ott megteheti.
-A kapu és kerítés helyreállítása nagy változás lesz a Fő tér életében, meg fog változni az a vizuális élmény, amiben ma részünk van, hiszen a kerítés ketté fogja osztani a térnek ezt a részét – emelte ki Áldozó Tamás, arra bíztatva mindenkit, hogy fotózkodjon le most a kastély előtt.
-Régen minden pápai család lefényképezkedett a kapu előtt, most itt az idő, hogy a pápaiak a kastély előtt készítsenek fotót magukról, hiszen hamarosan a kapu nélküli állapot számít majd kuriózumnak – fogalmazott.
A sajtótájékoztató végén Áldozó Tamás egy montázst adott át dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőnek, köszönetet mondva a támogatás megszerzésében nyújtott segítségéért.


Képek:

A pápai Esterházy-kastély helyén egykor állt vár és a hozzátartozó uradalom a 17. században, Esterházy Miklós nádor idején került a család tulajdonába. A vár kastéllyá történő építése a 18. században Esterházy Ferenc nevéhez fűződik, ekkor nyerte el a kastély épülete a végleges, mai is látható formáját. Ezt követően a 19. században Esterházy Pál idején az épületbelső felújítása során alakították ki a Nádor termet és Ősök Csarnokát. A legfontosabb változtatás azonban a kastélykapu felállítása volt. A kaput Párizsban vette, a szóbeszéd szerint a Tuileriák egyik, akkor leszerelt kapuja volt, amelyet 1750 körül készítettek Versailles-ban.
A kapu-együtteshez az őrépületektől a Nepomuki szoborig tartó szakaszon egyedi formájú idomtéglákból épített kerítés tartozott, valamint egy oldalsó bejárati kapu-együttes.
A kapu és a kerítés egészen a második világháború végéig állt, a kapu sorsáról számos feltételezés született, dokumentáció nem áll rendelkezésre róla. A kerítés egy része napjainkban is áll, de sürgősen felújításra szorul.

Címkék: felújítás
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!