Jókai halálának évfordulójára emlékeztek


2010-05-05 20:04:38  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Jókai halálának évfordulójára emlékeztek főképe
A hirtelen jött rossz idő ellenére Jókai Mór, a híres magyar író halálának évfordulójára emlékezett ma a Jókai Kör a Várkastély előtti parkban található Jókai emlékoszlopnál. A rendezvényen részt vett dr. Áldozó Tamás alpolgármester és Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatónője is.

Kerpel Fanni, a Református Gimnázium Kollégiuma 8/B osztályos tanulója szavalata után dr. Kovács Dániel, intézmény igazgatója mondott emlékező beszédet a magyar romantikus próza legnagyobb alakjáról. Az igazgató részletesen bemutatta Jókai életét, műveit, az azok által képviselt stílusirányzatokat, s talán egy kicsit magát a költőt is.

- Jókai mindmáig a legolvasottabb magyar írók közé tartozik. Vele lett teljessé a magyar romantika. Életműve száznál is több kötetben felidézi a nemzeti múlt egészének látomását, és tanúsítja azt az utat, amelyet a magyar társadalom a nemesi világtól a kibontakozó polgári világig megtett. Ez a romantika számos mozzanatában realista tanúságtétel- mondta az igazgató.

Kerpel Fanni szavalata után a megjelentek elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Aki Jókait olvassa, személyes kapcsolatba kerül az évszázadokkal. És egyre inkább azzal a korszakkal, amely a felvilágosodástól vezet a ’48-as forradalmon keresztül a liberális polgári Magyarországhoz. Jókai regényei által újra átélhetjük azokat a régmúlt és igaz eszméket, melyek már csak a lapok sorain léteznek, s pár oldal erejéig újra elhisszük, hogy van még remény, igazságosság e világon.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-10 11:16:47

Szerelik a kastélykerítés oldalkapuit


ajánlott cikk főképe

2019-11-22 23:28:24

Településrészi önkormányzatok tagjairól is döntöttek


ajánlott cikk főképe

2019-12-09 22:56:30

Városunkban zárult az Egymillió csillag a szegényekért program


ajánlott cikk főképe

2020-03-23 17:43:33

Március végére elkészülhet a Szent István úti járdafelújítás