Rafal Kukla, Gorlice polgármestere a városi megemlékezésen


2017-10-22 10:50:19  | cikk: HuHa  | 


Rafal Kukla, Gorlice polgármestere a városi megemlékezésen főképe
Rafal Kukla, Pápa lengyelországi testvérvárosának polgármestere mondja az emlékbeszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére rendezendő városi megemlékezésen holnap este. A városvezetőt Áldozó Tamás kérte fel a beszéd megtartására, aki örömét fejezte ki, hogy lengyel kollégája elfogadta a felkérést.
-Nemzeti ünnepen talán először fordul elő, hogy nem magyar anyanyelvű szónok mond beszédet – fogalmazott Áldozó Tamás. Felidézte, arra volt már példa, hogy városi ünnepségen, például az Európai Unióhoz való csatlakozáskor a német főpolgármester mondott köszöntőt, augusztus 20-án pedig határon túli magyar intézményvezető volt a szónok.
-A mostani felkérés üzenetértékű, hiszen talán soha nem volt olyan szoros az utóbbi évtizedekben a lengyel-magyar együttműködés, mint most, soha nem volt olyan szoros a V4-ek együttműködése, mint ezekben az években. A felkérés szimbolikus azért is, mert 1956-ban maga a forradalom is egy Lengyelország melletti szimpátiatüntetésből robbant ki, tehát a lengyel szál 1956 esetében kitapintható – magyarázta a polgármester.
Áldozó Tamás és Szabadkai Verita a megemlékezés programjáról egyeztetett

A megemlékezés 17.30 órakor a belvárosban kezdődik Kiss Zoltán és dr. Katona István emléktáblájának koszorúzásával, majd 18.00 órakor a JMSZK színháztermében folytatódik az ünnepi megemlékezés, ahol a lengyel polgármester mond emlékbeszédet. A Tétova szivárvány című ünnepi műsorban Baranyai Annamária és Egyházi Géza színész-énekesek és a Pápai Vadvirág Néptánc Egyesület táncosai szerepelnek, felidézve a forradalom eseményeit.
-Három művészeti ág, a zene, a tánc és a mozgókép adja a közel félórás ünnepi műsor gerincét, melyben országos ismertségnek örvendő, kiváló színész-énekesek is fellépnek. A műsor címét Faludy György: 1956, te csillag című verséből idéztük – közölte Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója.
A megemlékezés koszorúzással zárul az Erzsébet ligetben, a Magyar Pieta 1956 szobornál.

Képek:


Címkék: ünnep
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet