Reformáció 500 - projekthét a Refiben


2017-10-25 21:00:59  | cikk: ha  | 


Reformáció 500 - projekthét a Refiben főképe

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából projekthetet tartanak a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanulói és tanárai számára. Kedden csendes napot szerveztek a pedagógusoknak, ekkor egy imasétát követően Dr Szűcs Ferenc professzor emeritus, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi rektora tartott előadást. A professzor arról beszélt, hogy a protestáns iskoláknak a XXI. században is fontos szerep jut, hisz az értékvesztett világban kapaszkodót nyújtanak a fiataloknak, valamint egy egyházi intézmény mindig kapcsolatot teremt a hit és a kultúra között.

Most már az Erzsébet ligetben is áll egy eperfa

Ma már a tanulók is bekapcsolódtak a programokba, délután az intézményvezetők a három legfiatalabb és a három legidősebb refis diákkal eperfát ültettek az Erzsébet ligetben. Gránásiné Bácsi Tünde igazgató elmondta, hogy a pápai kollégiumot 1531-ben alapították, 1752-ben azonban a református egyházat száműzték Pápáról, a következő harminc évben a kollégium a közeli Adásztevelen folytatta működését. A hagyomány szerint innen származik a kollégium címerében szereplő eperfa, a kis falusi iskolában ugyanis nem fértek el a pápai diákok, ezért egy terebélyes eperfa alatt folyt az oktatás. S innen a jelmondat is, a Szabadon tenyészik - jelképe annak a nyitottságnak, ami mindig is jellemezte a kollégiumot, jelképe a biztonságnak, amit nyújt az iskola, valamint a jelképe a lehetőségeknek, ami megnyílik az itt tanulók számára. Az alkalmon Kerpel Péter mondott verset. Lucza Levente végzős volt az egyik faültető, mint mondta, számára a ligetben ültetett eperfa azt is jelképezi, hogy bárhova kerül innen, mindig kicsit pápai marad.

Reneszánsz táncok a Fő téren

A faültetés után a Fő térre vonultak a diákok. Ott a Refi összes diákjának és a tanárának részvételével kirajzolódott az 500-as szám. A zenei aláfestésről a hévízi Musica Antiqua Együttes gondoskodott. A zenekar 1977-ben alakult Hévízen Adorján József karnagy úr vezetésével az Illyés Gyula Általános Iskola tanulóiból és elsősorban a régi zene előadását tűzte ki célul. A kamarazenekar jellegzetes, egyedi hangzását a különböző furulyák és a vonós hangszerek különleges összhangja adja. Pápára a reformáció korához kapcsolódó zenéket, késő reneszánsz dallamokat hoztak. S hogy az iskola megmutassa művészi arculatát is, a táncos növendékek reneszánsz táncokat mutattak be, sőt néhány lépést meg is tanítottak a vállalkozó kedvű diáktársaknak Müller Anita tanárnő irányításával.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet