"Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz" - Ünnepi istentisztelet a Pápai Református Ótemplomban


2017-10-28 20:13:38  | cikk: ha  | 


"Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz" - Ünnepi istentisztelet a Pápai Református Ótemplomban főképe

A Dunántúli Református Egyházkerület ünnepi istentiszteleten adott hálát az 500 évvel ezelőtt kezdődő reformációért. Az alkalmon szentelték fel a lelkipásztorokat és átadták a Pro Pannonia Reformata díjakat is. Az ünnepi istentisztelet helyszíne a közel 400 millió forintos állami támogatásból megújult református ótemplom volt, melyet ezen ünnepi program keretében adtak át. Az alkalmon Steinbach József püspök hirdetett igét. Hálát kell adnunk, hangsúlyozta. - Sok mindenünk van, amiért hálásak lehetünk. Ide gondolom Isten minden emberi eszközét, akik támogatnak, segítenek bennünket, imádkoznak értünk, mert rajtuk és rajtunk keresztül cselekszik az Isten. Cselekszik az Isten, mert ő velünk van. Ez a gyönyörű ótemplom, s a hozzátartozó épületek is, amik megújulhattak, azt hirdetik, hogy velünk az Isten - mondta a püspök. Steinbach József igehirdetésében hangsúlyozta: a reformáció azt jelenti: visszatérni az eredethez. - Most, amikor szellemi frontvonalak alakultak ki, merjük kimondani azt, hogy hol állunk, merjük szelíd határozottsággal megvallani hitünket - mondta.

Hét lelkipásztort szenteltek fel az ünnepi alkalmon

A Dunántúli Református Egyházkerület ünnepi alkalmán hét lelkészt szenteltek fel. Dr. Balla Ibolya, Fazekas Krisztián Árpád, Kovács Krisztián, Papp László, Sándor Zoltán, Seres Gabriella és Szűcs Sándor tettek esküt és vették át oklevelüket.

A reformáció megtartó erő volt a magyarok számára - mondta dr. Kövér László

Az ünnepi istentiszteletre meghívást kapott dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere, de ott voltak a testvéregyházak képviselői, a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalmazott és tiszteletbeli tisztségviselői, az Egyházkerületi Közgyűlés tagjai, az egyházkerület intézményeinek vezetői, és a Pápai Református Egyházközség tagjai is.
- Többszörös ünnep a mai, hisz nemcsak az ótemplom falainak megújulásának, hanem új lelkészeink felszentelése által közösségünket élni segítő lelki erő megújulásnak is örülhetünk, és a Pro Pannonia Reformata díjak átadása révén a közösséget szolgáló testvérek előtt tiszteleghetünk. Ünnepelhetjük mindezt szeretetben, békében, a reformáció 500. évfordulójának évében Pápán. - mondta dr. Kövér László, majd hozzátette: - 500 esztendővel ezelőtt a vakhitű, kiüresedett Európában a reformáció azért válhatott történelemformáló erővé, mert a hit és az ész, az isteni igazság és az emberi igazságkeresés létrehozta az egyensúlyt. Mindezt tette úgy, hogy nem az evangéliumot igazította a korszellemhez, hanem a korszellemet az evangéliumhoz. Az isteni igazság és az emberi igazság, a hit és az ész harmóniája a protestantizmus által helyreállítva szárnyakat adott az európai embernek, megerősítette hitében, nemzeti nyelvében, kultúrájában és önazonosságában. A protestantizmus nélkülözhetetlen szellemi kovásza lett a modern európai demokráciának és az európai nemzetállamoknak is. Nekünk, magyaroknak a reformáció különösképp fontos, történelmi megtartó erő. A középkori szétszakítottság miatt nemzeti mivoltunk a reformáció adta anyanyelvi és szellemi oltalom nélkül nem élte volna túl az eltelt fél évezredet - hangsúlyozta. Kövér László úgy fogalmazott: ma ismét válság gyötri Európát, a keresztényeket térdre akarják kényszeríteni azáltal, hogy a hitétől megfosztják, ésszel mindent megkaphatónak és mindent viszonylagosnak akarnak beállítani, nembéli, hitbéli és nemzetbéli azonosságokat akarják eltörölni. Majd hozzátette: a keresztényeknek és a keresztyéneknek együt a XXI. században is lesz erejük helyreállítani korunk megfordított rendjét és harmóniáját.

Vállalnunk kell hitünket - hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a különböző korokban a Krisztust követőket különböző támadások érik. - Megvallhatjuk hitünket, épülhetnek templomaink, ám azt látjuk, hogy Európa sok-sok országában a keresztyén templomokat bezárják, lerombolják, mecsetté alakítják. Minket azonban megerősít a Krisztus követés, legfontosabb értéknek tartjuk hitünket. Kívánom testvéreinknek, hogy bármely helyzetben, bármely nehézségben erős hittel vállalják és vallják meggyőződésüket.

A pápai református gyülekezet erős közösség - mondta dr. Áldozó Tamás

Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere elmondta, hogy idén egy városi óvodát is a református gyülekezet fenntartásába adtak, mindenki megelégedésére. A város polgármestere hangsúlyozta: az elmúlt évtizedekben a református felekezetnek köszönhetően épületek újultak meg, ám közösség ereje nem az épületekben, hanem a gyülekezet életében látszik igazán, többek közt abban, hogy a pápai gyülekezet segíti a holtmarosi otthont, jó kapcsolatot ápol a várossal és útnak indítja a jövő híveit.

A Dunántúli Református Egyházkerület Tanácsa 2017 tavaszán döntött arról, hogy az 500 éves évforduló kapcsán valamennyi dunántúli templomba kerüljön emléktábla. Ez az emléktábla már látható a pápai ótemplom falán is, rajta a felirat: 1517-2017 - A Szentháromság Isten iránti hálaadással a Reformáció évfordulóján - "Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz" (Zsidókhoz írt levél 13,8). Az ünnepi istentiszteleten vehette át a Pro Pannonia Reformata díjat Olajkár Margit, a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalomba vonult gazdasági vezetője és Török Zoltán, nyugalmazott lelkipásztor. Az alkalmon volt a "Dicsérjétek az Urat" című kórusmű ősbemutatója. A 107. zsoltárt dolgozta fel kórusműként Parola Csaba, a Pápai Református Egyházközség kántora. A kórusművet a Séllyei István Kórus adta elő, Veressné Petrőcz Mária, Galambos Ádám, Szabó Tamás és Miklós Csongor közreműködésével.


Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet