Lámpások a Kékfestő Múzeumban


2017-10-30 20:46:00  | cikk: ha  | 


Lámpások a Kékfestő Múzeumban főképe

A Gróf Esterházy Károly Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja elnevezésű országos programsorozathoz. Ennek keretében szerveztek családi napot a Fő téren, biciklis régésztúrát, könyvbemutatót, szakmai előadást a mintafa készítésről, s tájékoztatókat a pedagógusok számára. Ez utóbbira először az óvodapedagógusok kaptak meghívást, akiket M. Varga Veronika múzeumpedagógus és Reidmár Linda néprajzos kalauzolt a múzeum állandó és időszaki kiállításaiban. A közös beszélgetés során szakmai vélemények, ötletek hangzottak el, hisz a múzeum által kínált foglalkozásokra és múzeumi órákra az óvodásokat is várják. Számukra olyan ismereteket kínálnak, melyeknek fontos eleme a mese és a szerepjáték. A kastélyos foglalkozásokban a manók figurája, a kékfestős alkalmakon pedig az Indigótündér története elevenedik meg a foglalkozások során, miközben a gyerekek megismerhetik a város történetét , a kékfestés titkait és eközben segítenek a főhősnek kiállni a három próbát. A „Régi ház körül” elnevezésű múzeumi órákon bepillantást nyerhetnek a falusi életmódba. Az óvó nénik megkóstolták a „hamuban sült pogácsát” és terítőt mintáztak.

A pedagógusok élvezték az izgalmas, játékos nyomozást

Az óvónőket október végén a tanárok követték, a város általános és középiskoláiból invitálták a pedagógusokat. M. Varga Veronika, Vonnák Andrea múzeumpedagógusok és Reidmár Linda néprajzos szervezték meg az estet, mely "A lámpás én vagyok" címet kapta. Először egy tájékoztatót hallhattak az érdeklődők az iskolások számára kínált lehetőségekről. A múzeumpedagógiai foglalkozás során a diákok megismerkedhetnek például az inasok életével, a céhek világával. A múzeumi órákat a tanórák kiegészítéseként ajánlják a múzeumban, Pápa és környéke régészeti feltárásainak és leletegyütteseinek bemutatásával tudhatják meg a diákok, hogy milyen volt errefelé az élet az őskorban, az ókorban és a középkorban. Emellett a gyerekek a múzeum néprajzi gyűjteményének segítségével megismerkedhetnek a múlt század falusi életmódjával, a háztartásban használt eszközökkel, elfeledett mesterségekkel. A tájékoztatót követően a pedagógusok is részesei lehettek egy izgalmas nyomozásnak: Kluge Matild elveszett nyakékét, az éjkék medaliont kellett megtalálniuk, amit a hölgy az esküvője után veszített el. A nyomozás végigvezetett az egész múzeumon. Természetesen a tanárok sem tértek haza üres kézzel: ők vászontáskákat mintáztak. A Kékfestő Múzeumban lesz még ilyen program, hisz novemberben még a járási iskolák pedagógusainak is szerveznek egy jó hangulatú foglalkozást.

Képek:


Címkék: Kékfestő Múzeum
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet