A 701-es csoport és a jubileumok


2017-11-05 21:19:55  | cikk: ha  | 


A 701-es csoport és a jubileumok főképe

A 701-es csoport 1982-ben alakult. 35 évvel ezelőtt néhány egyetemista fiatal, akik szerettek zenélni - és tudtak is -, úgy gondolta, hogy egy baráti társaságból csakis jó zenekar születhet. Történt mindez az ELTE kollégiumának 701-es szobájában - innen a név. Az idő őket igazolta, hisz Csigi Zsolt (ének, gitár), Kovács Attila (ütős hangszerek, furulya) és Illés Csaba (szintetizátor, hegedű, brácsa, gitár) még ma is barátok, ma is tudnak zenélni és még ma is örömet szereznek a közönségnek. Azért időközben kiegészültek néhány fiatallal, Kemenczki Gáborral, Marton Bencével és Lődi Bencével, akik mindannyian a pápai Bartók Béla Zeneiskola diákjai voltak, ketten közülük Illés Csaba tanítványai. Most már méltó partnerei egykori mesterüknek, akiknek hívó szavára ma is indulnak és zenélnek.

Illés Csaba, Kemenczki Gábos és Csigi Zsolt

A zeneszerző és szövegíró Csigi Zsolt, aki nem titkolja: Cseh Tamás ihlette a zenekar hangzásvilágát és a dalok mondanivalóját. Bár Cseh Tamás sajnos nem, de Bereményi Géza hallotta játszani a 701-es csoportot, és elismerően szólt előadásukról. Akusztikus hangszerekkel, sok vokállal dolgoznak, de a legfontosabb, a dalok üzenete, a szövegcentrikus zene - vallják a 701-es csoport tagjai.

Marton Bence több formációban is zenél, de ha tud, mindig eleget tesz egykori tanára invitálásának

A fiatalok közül Marton Bence basszusgitáros jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdióban tanul, aki elmondta, hogy sokat köszönhet Illés Csabának, aki instrukciókkal, impulzusokkal látta el, s elindította a pályán. Így van ezzel Kemenczki Gábor is, aki hozzátette: a csoport zenei stílusa eleinte nem állt közel hozzá, de aztán ahogy egyre többet játszották a dalokat, megszerette az egyedi hangzásvilágot. Lődi Bence Győrben tanul, ő az ütős szekciót erősíti a zenekarban.

Rétegzene a miénk - mondta Illés Csaba, de a közönség megtöltötte az Edvy Malom Fogadó nagysátrát

A 701-es csoport 35 éves jubileumi koncertjének az Edvy Malom Fogadó volt a helyszíne, hangulatos környzetben muzsikáltak a zenekar tagjai. A koncerten főként saját dalok hangzottak el, de volt egy Cseh Tamás-blokk is, mellyel a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész emléke előtt tisztelegtek, aki jövőre lenne 75 éves. Igazi zenei élmény volt a műsor, melyet nagy tapssal és elismerő szavakkal köszönt meg a közönség.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet