Pápa az első vidéki állomás - Menő reformáció szerte az országban | Pápa Ma

Pápa az első vidéki állomás - Menő reformáció szerte az országban


2017-11-07 23:21:48  | cikk: ha  | Budapest után városunk az első vidéki megállója a Reformáció 500 „Menő Reformáció” elnevezésű vándorkiállításnak. A tárlat egy csuklós buszban kapott helyet, így járja be az országot az interaktív anyag, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum és a Reformáció Emlékbizottság munkatársai állítottak össze. A cél, hogy a jármű az emlékév végéig és azt követően a lehető legtöbb helyre szállítsa el a reformáció történelmi emlékeit és máig ható örökségét. Pápán a Gyurátz Ferenc utcában, az evangélikus templom előtt parkol a busz, ma érkezett és még szerdán is várják a látogatókat 9-16 óráig.

Firisz Anita, a mozgó kiállítás háziasszonya mutatta be a tárlatot a gyerekeknek

Firisz Anita, az emlékbizottság projektkísérője elmondta, hogy már a jármű külseje is beszédes: negyvenen tekintenek a nézelődőkre: Kálvin, Luther és Melanchthon mellett a reformáció ismert magyarországi személyiségei, fejedelmek, írók, költők. Alattuk idővonal látható a magyar reformáció és a protestáns egyházak főbb eseményeivel, természetesen az 1531-es évszámnál ott olvasható Pápa is, az akkor induló iskolának köszönhetően. A busz külseje elsősorban a múltról, a jeles személyiségekről szól, belső tartalma, a kiállítás pedig elsősorban arról, hogy mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a vizualitás, a gazdaság és a vita - közélet, politika - ma is érvényes témáira építve mutat be. A tárlat kortársakkal készült interjúkkal, interaktív játékokkal és digitális alkalmazásokkal, kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb a látogatókhoz a reformáció értékeit.

Polgárdi Sándor esperes is elismerően szólt a kiállításról, mely minden korosztály számára tartogat érdekességeket

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese az ötletes névadás kapcsán elmondta, a Menő reformáció-busz őt a vándorprédikátorokra emlékezteti, akiknek köszönhetően a megújulás a Kárpát-medencében is rendkívül gyorsan terjedt. A mozgó kiállítást többek között a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola diákjai is megtekintették, a gyerekeknek nagyon tetszett a film, a kirakó és az interaktív játékok is.

Képek:


Címkék: reformáció
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet