A pedagógusok példaképe lehetne - Előadás Arany Jánosról


2017-11-12 23:39:29  | cikk: ha  | 


A pedagógusok példaképe lehetne - Előadás Arany Jánosról főképe

Hubert Ildikó irodalomtörténész volt a Jókai Mór Városi Könyvtár vendége. Az írással (novellákkal, versekkel) is foglalkozó irodalomtörténész 1949-től 1968-ig élt a városban, gyermekkorát családja mellett iskolái, tanárai is nagymértékben meghatározták. Ezúttal Arany János epikus műveit vette górcső alá, számos gondolatébresztő információt hallhattak az érdeklődők.

Hubert Ildikó elmondta, hogy Arany János egész életében kutatta a magyarság eredéhez kapcsolódó mondákat, verseket. - Írt Naív eposzunkról címmel egy tanulmányt, és ezért kezdte el a Toldit is, mert éppúgy mint a többi embert a 18. és a 19. században, őt is érdekelték az ősök, hogy miként maradt meg és élt a magyar a Kárpát-medencében. Szeretett volna epikus műveket találni, melyek választ adhatnak kérdéseire, hiába volt azonban ez a honszerelem, verses formában nem maradt fenn ilyen emlék - mondta az előadó.

Hubert Ildikó Arany Jánost példaként állította a pedagógusok elé

Hubert Ildikó azonban felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy Arany János nemcsak költő volt, irodalmár, hanem tanár is. Nagykőrösön kilenc éven át tanított irodalmat. Diákjainak olyan dolgozati témákat adott meg, melyek őt is érdekelték, így a nebulók írtak a jó és a rossz konfliktushelyzetéről, történelmi témákról, a hazaszeretetről. A nevelésnek magas szellemi szintjét hozta, hisz olyan erkölcsi témákat adott, melyek gondolkodásra, érzelmi azonosulásra késztetik a tanulókat, mondta Hubert Ildikó. Ezek közül a dolgozatok közül sok megvan ma is, Arany János láttamozásával. Arany egyébként nagyon lelkiismeretes pedagógus volt, mindig kijavította a dolgozatokat, s nemcsak aláhúzta a hibákat, hanem helyes választ is odaírta, megoldási javaslatot is adott. Sőt, mivel akkor még nem volt középkori irodalomtörténet, írt egyet. Diákjai nagyon szerették, óráira mindig készültek, az általa felvetett témák napokig foglalkoztatták a fiatalságot. Hubert Ildikó elmondta, az Arany-emlékév kapcsán érdekes lenne megiratni a mai diákokkal is az Arany János által egykor megadott fogalmazásokat, kiderülne, vajon mennyit változott a világ és a fiatalok gondolkodásmódja az eltelt több mint 150 évben.

Képek:


Címkék: könyvtár | irodalom
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet