Pápán is kincset rejtett Szent Péter esernyője


2017-11-16 21:55:59  | cikk: ha  | 


Pápán is kincset rejtett Szent Péter esernyője főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ felső tagozatosoknak szóló színházbérletében, a Bocsor bérletben Mikszáth Kálmán regényéből Deres Péter által színpadra írt Szent Péter esernyője című vígjátékot láthatták a fiatalok, a Zenthe Ferenc Színház előadásában. Nagy siker volt a darab, hiszen a zseniális palóc író művében egy kicsit mindannyian magunkra ismerhettünk - legyünk akár tótok, akár magyarok. A salgótarjáni teátrum nem is választhatott volna testhezállóbb darabot, hisz Mikszáth Kálmán személyében egy Nógrád megyéhez, Palócországhoz ezer szállal köthető szerző művét állították színpadra.

A fiatal ügyvéd szerepében Farkas Zoltán

A szerelem felülír minden, a pénzhez, a gazdagsághoz, meggazdagodáshoz fűződő vágyat és érdeket, ez a darab mondanivalója - mondta Farkas Zoltán, aki Wibra Gyuri, a fiatal, feltörekvő jogász szerepében lépett színpadra. A történet szerint Glogovára új pap érkezett, akire kisgyermek húga rámaradt. Mikor a pap átment imádkozni a templomba, eleredt az eső, és a kislány kinn maradt. Mire visszasietett a pap a kosárhoz, fölötte egy piros, kopott esernyőt talált. A pletyka futótűzként terjedt, hogy az esernyőt Szent Péter tette Veronka fölé. Adameczné, a pap házvezetőnője még Szűz Máriát is látta az esernyővel. Ahogy a mendemonda terjedt, egyre többen jöttek megcsodálni az időközben ereklyévé vált esernyőt. Így indul a történet, melyben aztán a nézők megismerhették Wibra Gyurit, aki szenvedélyesen kutatja elveszett örökségét. Aztán kiderül, hogy az egy esernyő nyelében van, lassan összefonódnak a szálak, hisz az időközben felnőtt Veronka és Gyuri megismerkednek. Már az első találkozásnál érezhető a boldog végkifejlet.

Adameczné (P. Kerner Edit), akinek mindig helyén van az esze és a szíve

P. Kerner Edit bújt Adameczné, a glogovai parasztasszony bőrébe, aki Veronkát felnevelte. Mint mondta, fantasztikus figura, ízig-vérig palóc öregasszony, s azért is szereti nagyon ezt a szerepet, mert körülötte egész életében voltak ilyen jó humorú, nagylelkű, néha morgós, de mindig segítő nők. Az előadásban ő az egyetlen, aki palócosan beszél, s a közönség ezt nagyon szereti, jó érzés, hogy a nézők értékelik a tájnyelvet, mesélte a színésznő.
A Bocsor bérlet következő előadása a Forrás Színház és a Soproni Petőfi Színház közös darabja, a Kövek lesz.

Képek:


Címkék: színház
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet