XIX. Jókai napok-Pápa városa a díszvendég


2010-05-07 17:44:47  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


XIX. Jókai napok-Pápa városa a díszvendég főképe
XIX. alkalommal kezdődött meg ma délelőtt Balatonfüred városában a Jókai-napok című rendezvénysorozat. Az ünnepséget a Trencsik János Zeneiskola Ifjúsági Fúvóskórusának térzenéje nyitotta meg Csöregi Ferenc karnagy vezetésével, majd Jókai Mór A magyar Tempevölgy című írásából hangzott el részlet Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának előadásában. Idén a hagyományos programokhoz kacsolódóan tartották a Balatonpart Ékköve II. kiemelt projekt ünnepélyes zárásárát. Három kulturális intézmény nyitja meg kapuit a közelmúltban felújított városrészben. Mától Jókai Mór egykori nyaralója teljesen felújított kerttel és új kiállítással várja az érdeklődőket. Balatonfüred városa nevében a Jókai-napok rendezője, dr. Bóka István polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket.

- 2009-ben a város vendége és a Jókai-napok díszvendége Debrecen volt, és a két város között kiemelkedő kulturális és turisztikai együttműködés alakult ki. Debrecen az ország szellemi életének meghatározó pontja, a Kálvinista Rómának szokták nevezni. 2010-ben a Jókai-napok alkalmából Balatonfüred díszvendége ki más lehetne, mint Veszprém megye rendkívül patinás, polgári karakán, karakteres városa, Pápa, akit kiváló oktatási intézményei alapján a Dunántúl Athénjának szokták nevezni. Ha meglátják majd a megújult Jókai Villát, a Jókai Múzeumot, láthatják, hogy Jókai hazatért. Jókai ismét itt van, ha nem is testében, fizikai valójában, de lelkében, szellemében itt van a kertben és itt van bent, mint gazda a ház falain belül- mondta az ünnepélyes megnyitón Balatonfüred polgármestere.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke szerint Veszprém megye két olyan polgári városa találkozik a napokban Balatonfüreden, amelyek nagyon komoly történelmi múlttal rendelkeznek, s amely két város legfontosabb jellemzője az értékteremtés és az érték megőrzés, történelmi jeles múltunk tisztelete és megbecsülése.

- Nagyon fontos, hogy XIX. alkalommal vagyunk itt Balatonfüreden, ez már egy megbonthatatlan, megtörhetetlen hagyománya a városnak, s ez az itt lakók érdeme is, hiszen ők építik fel, ők ápolják-mondta a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke.

A rendezvénysorozat fővédnöke dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere köszöntőjében kiemelte, Jókai Mór személye nem csak Balatonfüred városával, hanem Pápa nevével is összefonódik, hiszen a költő haláláig kapcsolatban volt a várossal, testvére Jókai Eszter férjével együtt a Pápai Református Kollégium tanárai voltak.

- Városunk őrzi emlékét, hiszen Pápa egyik legszebb utcáját róla neveztük el, jó néhány közintézmény viseli a híres író nevét, de az egyik legrégebbi civil szervezetünk, a 1893-ban alakult Jókai Kör is az ő nevét viseli. Nekik köszönhetjük ezt a mai napot is, hogy itt lehetünk. A reformkor nemcsak az épített környezet, az alkotások, hanem a hagyományok formájában is fellelhető Balatonfüred városában. S most a város a Balaton Ékköve II. programjával újra beírja magát mind az épített, mind a szellemi környezetbe. Városunk különféle csoportok színvonalas műsorával szeretne hozzájárulni a program sikerességéhez. Láthatják a nemzetközi hírű Vadvirág Néptáncegyüttes műsorát, utánpótlásukat, a Rügyecskéket és a pápai huszárokat- mondta ünnepi köszöntőjében Pápa város polgármestere.

Kapcsolódó cikkek:

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-12-04 20:16:22

Sófallal bővült a Fáy Óvoda


ajánlott cikk főképe

2019-12-21 21:47:33

Mézespuszedli, swing muzsika, fotópont


ajánlott cikk főképe

2019-12-04 20:18:51

Mikulásváró délután a Tarczyban


ajánlott cikk főképe

2020-02-07 12:18:25

Yanfeng Kft., Hirtenberger Bt., Pápai Hús Kft. - a város legnagyobb adófizetői