17-19. századi okleveleket, pápai vonatkozású dokumentumokat vásárolt a város


2017-11-22 23:19:40  | cikk: Babos Petra  | 


17-19. századi okleveleket, pápai vonatkozású dokumentumokat vásárolt a város főképe
17-19. századi okleveleket, pápai vonatkozású dokumentumokat vásárolt meg Horváth Tibor magángyűjtőtől Pápa Város Önkormányzata. A szerződés aláírása és a dokumentumok átvétele ma délután történt meg a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
Horváth Tibor elmondta, az okiratok, dokumentumok egy hagyatékból származnak.
-Csomasz Dezső lelkipásztor hagyatékából származik a sok dokumentum, amit megvásároltam. Az iratokban számos Pápával kapcsolatos információ van, családi levelezések, birtokbavételek, osztálynaplók, pecsétes hatósági irat, gyászjelentés, bírósági végzés. Úgy gondoltam, ezek Pápához tartoznak, s ezért döntöttem úgy, hogy nekik adom el a gyűjteményt - fűzte hozzá.
Áldozó Tamás polgármester az átadó kapcsán elmondta, nem példa nélküli, hogy régi pápai dokumentum kerül elő, s ezzel megszólaltatik a város, hogy meg tudja-e azt vásárolni. Korábban már vásárolt metszeteket az önkormányzat.
-Sajnos volt már olyanra is példa, hogy más gyűjtő megvett előlünk hasonló dokumentumokat, azonban örülök, hogy most ismét sikerült olyan, a város számára értékes okleveleket megszereznünk, amelyek tovább bővítik a palettát. Remélem, még sok ilyen alkalom lesz, hogy értékes dokumentumokat vásárolunk. Köszönjük, hogy Horváth Tibor egy közgyűjteménynek adta el ezeket az okleveleket, amelyeket a város 650.000 Ft-ért vásárolt meg tőle.
Dr. Hermann István könyvtárigazgatótól megtudtuk, véletlenül bukkantak a magángyűjtőre, aki eladta az iratokat. Nagy örömükre, a polgármester úr egyből támogatta is az ötletet, hogy megtekintsék a gyűjteményt, amely az Eöri Szabó családhoz kötődik. Az anyagot méltó módon a levéltárban szeretnék elhelyezni. A két oklevélről a Református Levéltárban van másolat. Az egyikben az áll, hogy Bus Imre adományként kapja a házat a földesúrtól. A másikban pedig II. Ferdinánd király szólítja fel birtokba iktatásra a győri káptalant.
Petrik Iván levéltárvezető hozzátette, az értékes dokumentumokat a levéltárban fogják őrizni tároló dobozban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-12 13:55:47

Programokban gazdag év áll az OMLIT és a Gyermekjóléti Alapítvány előtt


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 12:32:46

Az Opel Marsal is segíti az Egyesített Szociális Intézmény munkáját


ajánlott cikk főképe

2020-02-04 15:56:43

Fákat dönt, tetőt bont a viharos szél


ajánlott cikk főképe

2020-04-06 19:34:40

Megkezdték a képviselők a textil arcmaszkok kihordását a városban