Remek kezdés az Ifjúsági Filharmóniában


2017-11-26 21:49:24  | cikk: ha  | 


Remek kezdés az Ifjúsági Filharmóniában főképe

Megkezdődött a 2017-2018-as ifjúsági filharmónia bérletsorozat. A Türr István Gimnázium és Kollégium, a Petőfi Sándor Gimnázium diákjai, a közgázosok és az általános iskolások vehetnek részt az Ifjúsági Filharmónia koncertsorozatán, melynek ebben a tanévben is a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme ad otthont. Az első vendég ezúttal Magyarországon a műfaj élmezőnyébe tartozó zenekar, a Budapest Ragtime Band volt, akik az 1920-as évek amerikai zenéjét, illetve átdolgozott klasszikus darabokat, filmzenéket hoztak el a pápai diákoknak.

A koncertmester Gayer Ferenc volt, aki közel harminc éve vezeti a Budapest Ragtime Bandet, emellett a mai napig játszik a legkülönbözőbb stílusú zenei formációkban is. A Budapest Ragtime Band 1980-ban alakult, főiskolát illetve Zeneakadémiát végzett művészekből. A zenekar célja a ragtime muzsika hagyományainak ápolása mellett több tradícionális amerikai zenei műfaj bemutatása, életben tartása.

Nemcsak kiváló zenészek, de a humoruk is jó, A cipőpucolók dala is bizonyította ezt

A ragtime a múlt század elején rendkívül népszerű és közkedvelt műfaj volt Amerikában. A ragtime-ot a blues zenével együtt általában a dzsessz előfutárának szokták tartani, a stílus neve magyarul „szaggatott idő”. Scott Joplin és a többi népszerű komponista eredetileg zongorára írták rag-jeiket. A régi zongorakottákat porolta le a Budapest Ragtime Band, a ragtime-okat pedig 8-10 tagú együttesre hangszerelték át. Később a ragtime-ok mellé swing-melódiákat, dixiland-slágereket, komolyzenei átdolgozásokat és virtuóz hangszerszólókat is bevettek műsorukba.

A pápai koncerten is felrázta a diákokat a lendületes zene, jól szerepeltek a fiatalok a zenei kvízben is. Gayer Ferenc elmondta, hogy tapasztalataik szerint az iskolásoknak tetszik ez a muzsika. Szerinte ma már egyre kevesebb diák ismeri a jazzt, a ragtime-ot, a swinget, de ha meghallják, akkor kedvelni fogják, hisz a jó zene nem ismer korhatárokat.

A filharmóniai bérletsorozat februárban folytatódik, akkor a pécsi Vivat Bacchus Énekegyüttes lép fel, akik főleg bordalok előadásával vívták ki népszerűségüket, ők az a cappella éneklés zászlóvivői.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: filharmónia
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet