Dr. Hauber Károly előadása a Jókai Körben


2017-11-30 21:50:43  | cikk: ha  | 


Dr. Hauber Károly előadása a Jókai Körben főképe

140 éve született Ady Endre, a XX. század egyik legjelentősebb magyar költője, rá emlékezett a város nagy múltú kulturális egyesülete. A Jókai Körben hagyomány, hogy az évfordulókhoz kapcsolódva irodalmi délutánokat szerveznek, rendszerint középiskolás diákok közreműködésével. Ezúttal dr. Hauber Károly, a Türr István Gimnázium tanára tartott előadást A modern ember élményvilága Ady Endre költészetében címmel. Az alkalmon közreműködtek türrös diákok is, Drabos Gergő, Gerencsér Marcell, Marczali Mátyás, Tóth Krisztina, Tóth Márton mondtak verset. A Jókai Kör ezúttal a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárában tartotta összejövetelét.

Zsúfolásig megtelt a könyvtár az alkalomra

Dr. Hauber Károly Ady Endre kapcsán kiemelte, hogy a költő "nagyon sok hangszeren játszik", tehát nincs olyan területe az emberi létezésnek, amivel ne foglalkozott volna. Szerelem, haza, a világ szétesése, a magány, az öregség, minden fontos emberi probléma megjelenik verseiben. Bár ma nem divatos költő, de Ady életműve nagy nemzeti örökség és közel hozható a fiatalokhoz is - hangsúlyozta a Türr Gimnázium tanára.

A versmondásra dr. Hauber Károly tanítványai vállalkoztak

Dr. Hauber Károly arról is szólt előadásában, hogy miként lehet mai világunkba beemelni Ady Endre költészetét, s mi az, ami még ma is aktuális a száz éve született sorokban. Ennek kapcsán kitért a Kocsi-út az éjszakában című versre, mely, mint mondta, az értékválság problematikáját boncolgató költemény. A vers kapcsán az is érdekes, hangsúlyozta dr. Hauber Károly, hogy az értékválság ellenére miként próbál mégis értéket találni a költő - s ez példa lehet a ma embere számára is. Saját életünket mi magunk építjük, de a költő segíthet ebben, ha figyelmesen olvassuk verseit.

Képek:


Címkék: Jókai Kör
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-05-27 22:23:26

125 éves a Jókai Kör