Bontják a várkerti kerékpárutat | Pápa Ma

Bontják a várkerti kerékpárutat


2017-12-04 22:16:08  | cikk: HuHa  | Ma reggel megkezdődött a Várkerten végig futó kerékpárút felbontása, a beton bontását a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. gépe végzi, a törmelék elszállítását és kezelését pedig a Városgondnokság. Az 500 méter hosszú kerékpárút - mely a Gróf úttól az Eszterházy úti várkerti bejáróig tart - felbontása néhány hét alatt készül el, addig, amíg az új kerékpárút elkészül, a meglévő széles gyalogúton biztosítanak közlekedési lehetőséget a bicikliseknek. Ezt már egyébként ki is jelölték, sárga vonallal választották szét a gyalogutat és a kerékpársávot és piktogramokkal jelzik, melyik oldalon ki közlekedhet.
-A felbontandó kerékpárút alapja nem túl stabil, a 3 centiméteres aszfalt alatt, 6-8 centiméteres betonréteget találtunk és mindez murvaágyban fekszik - tájékoztatott Bakó István, a Városgondnokság igazgatója, hozzátéve, valószínűleg az altalaj gyengesége miatt repedezett meg a kerékpárút.
A kibontott anyagot a lehető leghatékonyabban kívánják kezelni: az aszfalt- és betontörmeléket deponálják, hogy később újrahasznosítható legyen, a murvát pedig szintén tárolják, hiszen a hegyi utak javításához kiváló lesz.
A Városfejleszttő munkagépe töri fel az aszfaltot

A kerékpárút mostani felbontása több szempontból is indokolt volt, annak ellenére, hogy az új kerékpárútra még sokáig kell várni - tudtuk meg Áldozó Tamás polgármestertől. Egyrészt a kerékpárút már több szakaszon balesetveszélyessé vált, ugyanakkor a kerékpárosok közlekedése a gyalogúton biztosítható. A kerékpárosok egyébként is szabadon közlekednek a Várkertben, nem csak ezt a kerékpárutat vették igénybe, hanem minden más utat is, amivel semmi probléma nincs, ha nem veszélyeztetik a többi közlekedőt.
-A másik oka a munkák mostani megkezdésének, hogy a Városgondnokság szabad kapacitásait kihasználva végzi az ilyen tevékenységeket, fontos, hogy előre tudjanak tervezni feladatiakkal és folyamatosan tudják előkészíteni a Belső-Várkertet a munkaterület átadáshoz - hangsúlyozta a városvezető.
A kerékpárút több szakaszon balesetveszélyessé vált

Emlékeztetett, a Zöld város projektre 1 milliárd forintot nyert el az önkormányzat, azonban szigorú szabályok határozzák meg, hogy mely munkafolyamatokra, a támogatási összeg mekkora részét használhatják fel. A Belső Várkert megújításához sokkal több és nagyobb értékű bontási munkát kell elvégezni, mint azt a projekt megengedi, ezért úgy kívánják előkészíteni a majdani munkaterületet, hogy a nyertes kivitelező már a projektben meghatározott kereteket betartva tudjon dolgozni.
-Ezeket a munkákat a Városgondnokság kapacitásainak terhére végezzük el, természetesen ezek is pénzbe kerülnek, az ő kiadásaik között fognak szerepelni, de így is jelentős összegeket tudunk megtakarítani azzal, hogy a szabad kapacitásokat töltjük fel ezekkel a feladatokkal. Ilyen munkájuk már volt, néhány hónappal ezelőtt a szabadtéri színpadot is ők bontották el és még lesznek hasonló tevékenységeik - magyarázta a polgármester.
A széles gyalogúton jelölték ki a kerékpárosok helyét, míg az új bicikliút elkészül

Áldozó Tamás a mostani munkákkal kapcsolatban kiemelte, jelenleg több projekt is érinti a Várkertet. A Zöld Város keretében legelőbb a Várdombnak nevezett, a szabadtéri színpadot magába foglaló terület készül el, a kiviteli terveknek december 15-ig kell elkészülniük, ez alapján kezdődhet meg a kivitelezés, melynek eredményeképpen a májusi ballagásra már rendelkezésre kell állnia az új szabadtéri színpadnak.
-Lezártuk már a Várkert tervezésének közbeszerzését is, eredményhirdetés következik, abban bízunk, hogy nagyon jó partnert találtunk, a nyertes pályázó Balatonfüreden is folyamatosan dolgozik, és a nevükhöz kapcsolódik az Európai Falumegújítási Díjat nyert Tihany kertészeti tervezése is. A cégnek 2018. május 15-ig kell leszállítania az engedélyes terveket, ezt követően szeptember 15-ig kell a kiviteli terveknek elkészülniük. A Belső-Várkertben és az Erzsébet ligetben a kivitelezési munkákra 14 hónap áll majd rendelkezésünkre.
Az, hogy a most felbontandó kerékpárút helyett hol épül új biciklis útvonal, még nincs pontosan meghatározva, az biztos, hogy a pályázatban megfogalmazott műszaki tartalomban szerepel, a tervezéskor a közlekedési szokásokat is figyelembe fogják venni és az is biztos, hogy a mostani két végpontot az új kerékpárút is össze fogja kötni.

A városvezető arról is tájékoztatott, a kastélykerítés és kapu rekonstrukcióját tartalmazó beruházás tervei már rendelkezésre állnak, a munkálatokat külön kellett bontani, a kastélykapu esetében - a jelenlegi információk szerint - szerzői jogdíj alapján lefolytatandó közbeszerzési eljárás lesz, vagyis azzal kell a városnak megegyeznie, aki a kutatási és tervezési munkákat korábban már elvégezte. A kerítésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lezajlott, napokon belül kihirdetik az eredményt, ám a munkavégzés csak később kezdődhet, hiszen a kerítés burkoló téglái egyedi gyártásúak, ilyeneket egyetlen téglagyár sem készít jelenleg, ráadásul a különleges burkolóanyagok legyártása után még megfelelő száradási időt is kell hagyni.
-Még egy projekt is érinti a Várkertet, ez a Tapolca vizének a Bakony ér medrébe történő elvezetése, melyet a vízügyi igazgatósággal terveztünk. A munka egy részét a vízügy végzi, de lesznek olyan feladatok, ami t a városnak kell elvégeznie, ez körülbelül 50 millió forintos beruházás, amiben a Városgondnokságnak is lesz munkája - tájékoztatott a polgármester, hozzátéve, ez a beruházás úgy kapcsolódik a Várkerthez, hogy a Bakony érbe korlátlan mennyiségű víz juthat el, így a vizes attrakciók, látványelemek meg tudnak jelenni a területen.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!