Komoly gondok az szociális ellátás és az egészségügyi alapellátás területén - Grőber Attila sajtótájékoztatója


2017-12-13 20:55:21  | cikk: pi-pa  | 


Komoly gondok az szociális ellátás és az egészségügyi alapellátás területén - Grőber Attila sajtótájékoztatója főképe
A képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyaltak a képviselők az Egyesített Szociális Intézmény és az Egészségügyi Alapellátási Intézet beszámolójáról. Ezzel a két napirendi ponttal kapcsolatban mondta el gondolatait ma délelőtti sajtótájékoztatóján Grőber Attila önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke.
Grőber Attila elmondta, sokrétű, alapos és szakértő beszámolókat készítettek el az intézményvezetők és ezek a jelzők az intézmények által végzett munkára is igazak. Köszönet illeti munkájukért azokat a szakembereket, akik áldozatos és segítőkész munkavégzésükkel életben tartják ezt a rendszert. Ugyanakkor számtalan, évek óta halmozódó probléma felmerült a beszámolókban, amelyekről őszintén kell beszélni.
Az ESZI beszámolója kapcsán a képviselő elmondta, a dolgozók elvándorlása nem csökkent, 2017-ben 26 dolgozó munkaviszonya szűnt meg. Az intézményvezetés mindent megtett a távozó munkaerő pótlására, de a szakemberek pályaelhagyása drámai méreteket öltött és az utánpótlás sem biztosított, az ezt célzó képzést jelentkezés hiányában el sem tudták indítani. A házi segítségnyújtás területén hónapok óta 3 betöltetlen álláshely van. Ennek az is oka lehet, hogy ők nem kapnak ágy melletti pótlékot, miközben a munkájuk halmozottan fontos, és ezért kiemelt díjazást érdemelnének. Grőber Attila ezért azt kérte a testületi ülésen, hogy az önkormányzat biztosítson akkora összeget, hogy a házi segítségnyújtásban dolgozók is kaphassanak pótlékot. A szociális ágazatban az is problémát okoz, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum miatt a bértábla összecsúszott, így egy 27 éve a szociális pályán dolgozó munkavállaló annyit keres, mint pályakezdő munkatársa.

Grőber Attila az ESZI és az Egészségügyi Alapellátási Intézet beszámolója kapcsán tartott sajtótájékoztatót

Grőber Attila a felmerült problémák orvoslása érdekében azt javasolja, hogy a jövő évben a központi költségvetés biztosítson fedezetet a szociális ágazatban dolgozók béremelésére. Ha ezt nem teszi meg, akkor ez a teher az önkormányzatra hárul. Pontos összegeket csak a költségvetés forrásainak ismeretében lehet mondani. Plusz forrásként a kommunális adóból származó, vagy az építményadóból származó többletbevétel állhat.
A sajtótájékoztatón elhangzott, az Egészségügyi Alapellátási Intézet beszámolójából kiderült, hogy a város felnőtt háziorvosi körzetei betöltöttek, ám a 12 orvos közül hatan már nyugdíjas korúak, így már most meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek a praxis átadás lehetőségét megteremtik. Ennél komolyabb gondok vannak a házi gyermekorvosi ellátásban, ahol a hat körzetből kettő betöltetlen, ezért nagy köszönet illeti azt a két doktornőt, akik átvállalják a két praxis ellátását. Azonban a gyermekorvosi ügyelet megszervezése a lehetetlen határát súrolja. Grőber Attila úgy fogalmazott, a város nem engedheti meg magának, hogy betöltetlen gyermekorvosi praxisai legyenek, és az iskolaorvosi körzetek esetében is problémák vannak, jelenleg nincs főállású iskolaorvos a városban. Az egészségügyi alapellátás finanszírozásával is gondok vannak, az csak néhány esetben fedi a valós költségeket, ezért az önkormányzat kiegészítésére szorul az intézet. Ilyen terület az ügyeleti ellátás is, amely területen a képviselő azonnali intézkedést sürget.
Grőber Attila végül köszönetet mondott mindazoknak, akik elmúlt heti sajtótájékoztatóján a kommunális adó kapcsán elmondottakra reagálva támogatásukól biztosították.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-08 12:46:41

Nagy adófizetők és jó ügyek mellett elkötelezett vállalkozások


ajánlott cikk főképe

2020-01-30 12:38:51

A katolikus Pápa - pápai katolikusok - Beszélgetések az Esterházy-kastélyban


ajánlott cikk főképe

2020-05-13 09:17:44

A legfiatalabb pápaiaknak osztják a textil szájmaszkot


ajánlott cikk főképe

2020-05-14 22:53:58

A Duna Művészegyüttes a meglepetés koncerten