"Nagy csoda történt itt..." - Hanuka a zsinagógában


2017-12-18 22:45:15  | cikk: ha  | 


"Nagy csoda történt itt..." - Hanuka a zsinagógában főképe

A Hanuka a zsidók egyik legfontosabb ünnepe. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. A Hanukát, azaz a fény ünnepét tavaly egy új kezdeményezésként szervezte meg a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, idén pedig az érdeklődésre való tekintettel ismét fellobbant a gyertyaláng a zsinagógában.

Schmidt Orsolya elnök mondott köszöntőt

A megjelenteket Schmidt Orsolya elnök köszöntötte. - "Nagy csoda történt itt." - Nész gádól hájá pó. E mondat szavainak kezdőbetűi olvashatók a hanukai gyermekjáték, a pörgettyű oldalain, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is e szavakkal hívtuk a zsinagóga falai közé az érdeklődőket - mondta Schmidt Orsolya. - Szeretnénk ma délután megosztani azt az örömet, melyet a fény jelent, nem csak a zsidóság, hanem minden ember számára. A gyertyákban tükröződő fényt, mely a bensőből, az érzésekből, a gondolatokból táplálkozik, és azt veri vissza. Az ünnep, a Hanuka fénye világítja meg a hajdani pápai zsidóság szokásait, s bennünket, akik ma együtt vagyunk e falak közt, hogy örömmel, melegséggel töltsük meg a zsinagógát - tette hozzá az elnök.

A Hanuka lényegéről Winkler Miksa, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetőségi tagja beszélt. Winkler Miksát több szál is köti Pápához, ezért szívesen tett eleget a felkérésnek. Mint mondta, a győzelem után a Makkabeusok meg akarták tisztítani a szentélyt, aminek a menóra meggyújtása is része. Ám, mint kiderült, mindössze egy kisebb kanna kóser, azaz a főpap hitelesítő pecsétjével ellátott olaj állt rendelkezésre - ami csupán egy napra volt elegendő. Az újabb megszentelt olaj készítése pedig nyolc napot igényelt. Ám a kevéske olaj nyolc napig kitartott, így a templomot az előírásoknak megfelelően megint Isten szolgálatába állíthatták. A Hanuka ennek állít emléket.

Winkler Miksa beszélt a Hanuka ünnepének hátteréről, lényegéről

Az ünnep egyik jelképe a hanukia, melyen a nyolc normál gyertya mellett egy kilencedik, az úgynevezett szolga is helyet kap. A szolga mindennap ég, és különleges feladata van: ezzel gyújtják meg a többi gyertyát. Minden napnyugtakor eggyel több gyertyát kell meggyújtani a szolgával, felidézve a nyolc napig tartó csodát, ami egykor a templomban történt - az ünnep utolsó napján mind a kilenc gyertya ég. A zsidó naptár szerint az 5778. évben járunk, a Gergely naptár szerint 2017-ben december 12-20 között kell meggyújtani a gyertyákat. A zsinagógában tartott ünnepen egy Pápáról elszármazott család gyermeke gyújtotta meg a hanukiát.

Az alkalmon versekkel, értékes gondolatokkal közreműködött Babos Tibor, Sándor József, Varga Györgyné, Szűcs Attila. A Hanuka ünnepéhez az olajban sült finomságok is hozzátartoznak, a résztvevők finom fánkot kóstolhattak és mellé forró teát is kortyolhattak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-20 14:56:30

Újabb védőfelszerelések a kórháznak és a mentőknek


ajánlott cikk főképe

2020-08-07 17:33:48

26 fertőzött, 92 karantén péntek délután


ajánlott cikk főképe

2020-05-01 14:05:33

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes volt a meglepetés koncert fellépője


ajánlott cikk főképe

2020-06-19 11:04:55

Holnap nyit a Kékfestő Múzeum megújult kiállítása