Jókai emlékév lesz a 2018-as esztendő


2017-12-22 22:02:25  | cikk: HuHa  | 


Jókai emlékév lesz a 2018-as esztendő főképe
Idei utolsó munkaértekezletét tartotta ma Pápa Város Képviselő-testülete, melyen Áldozó Tamás polgármester tájékoztatta képviselőtársait a TOP második körében eddig nyertes pályázatokról és az EFOP-os pályázatok kihirdetett eredményeiről, valamint arról, hogy az önkormányzatok rendkívüli támogatásánál igényelt összeg nagyobb részét elnyerte a város, így 35 millió forinthoz jutott. Az ülés alatt további pénzforrás elnyeréséről is megérkezett az értesítés: az ESZI dolgozóinak szakmai pótlékának finanszírozására benyújtott pályázaton az önkormányzat 15 millió forintot nyert. Ezt az összeget az már korábban kifizették a dolgozóknak, a támogatás a költségvetés pozícióit javítja.
Az újabb támogatásokról is tájékoztatta képviselőtársait a polgármester

A tanácskozáson zárt ülésen döntöttek a Pápai Platán Nonprofit Kft. új felügyelőbizottsági tagjának személyéről, melyre egy korábbi tag - Kovács Zoltán - lemondása miatt volt szükség, a tisztséget január 1-től Mészáros Szabolcs tölti be.
A nyílt napirendi pontok tárgyalása során a városatyák elfogadták a város átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletet, mely az önkormányzat 2018. évi költségvetésének elfogadásáig gondoskodik a város működtetésének pénzügyi feltételeiről és megszavazták a 2018. évre vonatkozó ellenőrzési ütemtervet is.

Ezen az ülésen döntöttek arról is, hogy a Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapja a jövő évben is 50.000 Ft lesz, úgy, mint idén, vagyis a törvényben meghatározott illetményalapnál magasabb összeget kapnak a pápai közszolgálati tisztviselők.

Módosította a testület a közterület használatról és a reklámozás rendjéről, valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló rendeletet, ez utóbbinál több, pontosításra vonatkozó javaslatot fogalmazott meg Süle Zsolt Jobbikos képviselő. A napirendek között szerepelt a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló rendelet módosítása, valamint az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló rendelet módosítása, mindkét rendelet-tervezetet elfogadták a képviselők.
Több rendeletet is módosított a testület

Az ülés legfontosabb napirendi pontjának nevezte sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás polgármester a Pápa Város Településképi Arculati Kézikönyvének elfogadását és a város településképének védelméről szóló rendelet módosítását. Az arculati kézikönyvvel kapcsolatban apróbb módosításokra, pontosításokra tettek javaslatot a képviselők, de összességében, meghatározó fontosságú, minél szélesebb körben megismertetendő dokumentumnak találták. A településkép védelméről szóló rendelet többek között rögzíti a város védett területeit, épületeit, természeti értékeit, rendelkezik építkezésekre vonatkozó előírásokról, és településkép-érvényesítési eszközökről.
-Ez a rendelet és a kézikönyv ad eszközöket az önkormányzatnak és a polgármesternek arra, hogy a történelmileg kialakult városképet megóvjuk, és a további fejlesztések során olyan beépítéseket engedélyezzünk, amelyek ehhez illenek - közölte a városvezető, hozzátéve, a dokumentumok a város honlapján elérhetők és az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a szakmai közvéleményhez eljussanak az információk és az érdeklődők is megismerhessék ezeket.
A napirenddel kapcsolatos kérdésekre Mezei László városi főépítész válaszolt

Egyhangú szavazással fogadta el a testület a Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálatáról szóló, valamint az Önkormányzat Szolgáltatásszervezési Koncepciójának felülvizsgálatáról szóló napirendet és a polgármesteri hivatal tevékenységéről szóló beszámolót. Ez utóbbi tárgyalásakor Áldozó Tamás polgármester köszönetet fejezte ki a hivatal dolgozóinak, akik hatósági feladataik mellett a képviselő-testület munkájának is segítői, hiszen az előterjesztések elkészítésében, a meghozott döntések végrehajtásában fontos feladatuk van. A beszámolóból kiderül, a hivatalban 77 fő dolgozik, ezt a létszámot egészítik ki a közfoglalkoztatottak. A dokumentum kitér az egyes osztályok és azon belül működő csoportok feladatkörére és eredményeire is.

Vegyes ügyek között, zárt ülésen tárgyalták a véradó épületének átalakítására beérkezett kivitelezői pályázatokkal kapcsolatos döntést. A pályázaton a maximális összeget, 150 millió forintot nyert el a város, ebből 125 millió forint fordítható kivitelezésre, azonban a legalacsonyabb ajánlat is meghaladja ezt az összeget. A képviselők arról döntöttek, hogy a hiányzó összeget a város költségvetéséből biztosítják a felújítás megvalósítására, így a közbeszerzési eljárás pontos értékelésekor győztest hirdethetnek, vagyis hamarosan megkezdődhet a beruházás. A kivitelezésre egyébként öt vállalkozás nyújtott be ajánlatot, ebből egy pápai - tájékoztatott a polgármester. Kiemelte, a cél az, hogy a Fogyatékkal Élők Nappali Otthona végre méltó és korszerű körülmények közé kerüljön, hiszen eddig mindig kényszerlakhelyeken voltak.
-Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a projekt megvalósuljon, az érintett családok megnyugodhatnak, az építkezés hamarosan megkezdődik és várhatóan a jövő év végére már az új helyen működhet az otthon - tette hozzá.
Az ülés legtöbb határozati javaslatával az ellenzéki képviselők is egyetértettek

Ugyancsak a vegyes ügyek között döntöttek arról, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Konstrukció programjához a tulajdonában lévő büki üdülő felújítására, korszerűsítésére, a pályázaton maximum 70 százalékos támogatási intenzitással nyerhető el forrás, a testület az önrész vállalásáról is határozott. Elfogadták a képviselők A legszebb konyhakertek országos programhoz való csatlakozásról szóló javaslatot és a Pápa Város Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága 2018. évre vonatkozó munka- és pénzügyi tervét.

Szintén a vegyes ügyek között szerepelt az a napirend, mely a 2018-as esztendő Jókai emlékévvé nyilvánításáról szólt, emlékezve arra, hogy 125 évvel ezelőtt alakult meg a Jókai Kör és 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt Pápa város díszpolgárává. Az egyhangúan elfogadott döntés kapcsán Áldozó Tamás elmondta, Jókaival kapcsolatban egyszerre van könnyű és nehéz dolga a városnak, hiszen az idősebb korosztály számára a legkedveltebb írók közé tartozik, a fiataloktól viszont távol állnak Jókai írásai. E két pólust kívánja összehozni a város a következő esztendőben, minél több résztvevőt megszólítva, szolgálva a városmarketinget és erősítve a helyi identitást.
-A Jókai kultusz ápolásában a városnak kötelezettségei vannak, és ennek örömmel teszünk eleget - jelentette ki, majd arról szólt, hogy a város Jókaihoz kötődő intézményeivel és szervezeteivel már egyeztetett a jövő évi programsorozatról. Az biztos, hogy Pápa Város Napján Jókairól emlékezik meg az önkormányzat és megkezdik a Jókai ház felújítását, de még számos más rendezvény, esemény is kapcsolódik majd a nagy mesemondóhoz.

A munkaértekezleten határoztak a képviselők arról, hogy a közelmúltban a város tulajdonába került Vasas sporttelepen 5000 négyzetéternyi területet állami tulajdonba adnak honvédelmi sportközpont létesítésére. E sportközpont - mely főként lőtér és küzdősportokra alkalmas objektumok kialakítását célozza - a kormány döntése alapján készül, a városnak a hely biztosítása a feladata.
Nem maradt el az év végi köszönetmondás és koccintás sem

Az ülés végén a polgármester pezsgős koccintással köszönte meg képviselőtársai, munkatársai munkáját, kellemes karácsonyi ünnepeket és eredményes új évet kívánva.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-28 17:35:05

7 milliárd forint


ajánlott cikk főképe

2020-05-16 10:45:55

A koronavírus személyes történeteit gyűjti össze a Gróf Esterházy Károly Múzeum


ajánlott cikk főképe

2020-06-16 15:05:13

Ismét várja olvasóit a könyvtár


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 12:36:44

Az általános védőfelszerelésekből jól áll az Egészségügyi Alapellátási Intézet