Megkezdődött a munka, megnyílt a nyugdíjas szövetkezet irodája


2018-01-08 16:41:38  | cikk: HuHa  | 


Megkezdődött a munka, megnyílt a nyugdíjas szövetkezet irodája főképe
Munkáltatók képviselőit, érdeklődő nyugdíjasokat vártak ma délelőtt az Idősek Aktívan Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet irodanyitó rendezvényére, a Huszár Közösségi Ház első emeletén kialakított irodában. A rendezvénynek kettős célja volt, tájékoztatták a munkaadókat a szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás előnyeiről, szabályairól, másrészt az érdeklődő időskorúak kaptak információt a szövetkezethez való csatlakozás feltételeiről.
Balassa Zoltánné elnök ismertette a szövetkezet nyújtotta lehetőségeket 

A tájékoztatón Balassa Zoltánné, a szövetkezet elnöke emlékeztetett, múlt év nyarán nyílt meg a lehetőség a szövetkezetek létrehozására, Pápán az elsők között alakították meg a szervezetet 16 alapító taggal, 3 igazgatósági taggal és 3 tagú felügyelőbizottsággal. Irodájuk - melyet ma nyitottak meg - hétfőn, kedden és csütörtökön 9-12 óráig várja az érdeklődő nyugdíjasokat és a munkaadókat.
-Az Idősek Aktívan Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet azért jött létre, hogy a munkát vállalni szándékozó nyugdíjas társainkon segítsünk. Mindenki csatlakozhat hozzánk, aki öregségi nyugdíjban részesül és szeretne dolgozni - emelte ki. Hozzátette, a jelentkezőket az iroda ügyfélfogadási idejében várják: személyes adataik megadásával és az egyszeri tagsági díj befizetésével válnak a szövetkezet tagjává, így tudnak munkát vállalni a szövetkezeten keresztül. Az idősek megválaszthatják, milyen munkát szeretnének vállalni és mennyi időt kívánnak munkában tölteni, a szövetkezet ez alapján keres számukra munkalehetőséget a kínálatból.
-A szövetkezet feladata, hogy összehozza a munkavállalást tervező nyugdíjasokat és a munkahelyet biztosító vállalkozásokat, cégeket, melyek éppen munkaerőt keresnek. Minden folyamat a szövetkezeten keresztül történik, ezzel a munkáltató és a munkaadó is jobban jár adózási szempontból - emelte ki az elnök, sorolva a szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás előnyeit.
Eszerint a munkavállalónak csupán 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie, a szövetkezet tagjaként munkát vállaló nyugdíjas bármennyit kereshet, nem veszíti el a nyugdíját, és úgy is érdemes ezt a alkalmazási formát választani, ha valaki jelenleg is dolgozik nyugdíj mellett, hiszen a szövetkezeten keresztül kedvezményes adózási feltételekkel teheti ezt meg.
A tájékoztatóban elhangzott, a munkaadók számára is előnyös a szövetkezeten keresztül foglalkoztatni időskorúakat, hiszen a kifizetett bért nem terheli semmilyen közteher, kevesebb adminisztrációval jár az időskorú foglalkoztatása, hiszen ezt a munkát a szövetkezet végzi tagjai vonatkozásában, rugalmas foglalkoztatás biztosítható ezzel a konstrukcióval, a szövetkezeten keresztül történő időskorú foglalkoztatása nem terheli a vállalkozás létszámkeretét és bértömegét, hiszen nem munkabérként jelenik meg a kifizetendő munkadíj, hanem igénybe vett szolgáltatás díjaként. Az elnök tájékoztatója végén úgy fogalmazott, bízik abban, hogy mind az aktív és munkát vállalni kívánó idősek, mind a munkáltatók megtalálják számításaikat ebben a lehetőségben.
Áldozó Tamás polgármester eredményes működésben bízik

A rendezvényen Áldozó Tamás polgármester elismeréssel szólt arról, hogy Pápán az országban elsők között alakult meg a nyugdíjas szövetkezet. Figyelmeztetett, ez egy teljesen új lehetőség, tapasztalatszerzésre senkinek nem volt lehetősége eddig, így biztos, hogy az első hetek tanulással telnek majd minden szereplő számára. Hangsúlyozta, az idősek értékteremtő tevékenysége, a megszerzett tapasztalataik további hasznosítása és továbbadása sok előnyt jelenthet a munkaerő-piacon és bízik abban, hogy ez a lehetőség segít a munkaerő-piaci helyzet javításán. Elismerte, nem arra számítanak, hogy a gyártósor mellett, 8 órában vagy túlórázva dolgoznak majd az idősek, de számos olyan lehetőség adódhat, ahol munkát tudnak vállalni. A városvezető köszönetet mondott a szövetkezetben dolgozó szépkorúaknak is, akik nagy lelkesedéssel, energiával nagyon sokat tettek már eddig is azért, hogy ez a kedvező munkavállalási lehetőség megnyíljon Pápán is.

Az irodanyitón cégek, intézmények, vállalkozások képviselői tájékozódtak a lehetőségekről, e munkaadók között volt a Várkertfürdő is. Vándor Ottóné értékesítési referens hírportálunknak elmondta, nagy érdeklődéssel figyelték a sajtóban a pápai nyugdíjas szövetkezet megalakulásáról szóló híreket és az ezen keresztül történő foglalkoztatási lehetőségeket, és az első pillanattól tervezték az együttműködést. A létesítményben több öregségi nyugdíjjal rendelkező munkavállaló is dolgozik, így tervezik, hogy őket a nyugdíjas szövetkezeten keresztül foglalkoztatják majd tovább. Vándor Ottóné kiemelte, nagy előny a kedvező adózás és a kevés adminisztráció, ami a cégre hárul.Vándor Ottóné (balra), a Várkertfürdőt képviselte a rendezvényen, a létesítmény tervezi az együttműködést 

Gyimóti Gyuláné három évvel ezelőtt ment nyugdíjba, aktív korában társadalombiztosítási ügyintézőként dolgozott. Mint mesélte, az unokái most már akkorák, hogy nincs nagy szükség a nagymamai felügyeletre, ő pedig még érez magában annyi energiát és lelkesedést, hogy szeretne újra dolgozni.
-Szeretném hasznosan tölteni az időmet, úgy tervezem, hogy 4 órás munkát vállalnék adminisztratív munkakörben, de akár kisegítőként is dolgoznék egy üzletben. Most egyelőre tájékozódom arról, hogy milyen lehetőségek vannak és majd ennek ismeretében döntök.
Gyimóti Gyuláné szívesen dolgozna 4 órás munkakörben

Az Idősek Aktívan Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökétől megtudtuk, már 2 tucatnál is több időskorú jelentkezett a szövetkezetbe, hogy rajtuk keresztül vállaljon munkát és több mint 10 munkáltató is jelezte, hogy szívesen együttműködnének a munkaközvetítői szerepet betöltő szövetkezettel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-27 14:09:54

Új eljárásrend a pápai kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 12:32:46

Az Opel Marsal is segíti az Egyesített Szociális Intézmény munkáját


ajánlott cikk főképe

2020-03-16 21:38:52

Zárt kapuk, nyitott szívek


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 19:14:54

Előkészítették a futópálya nyomvonalát