Restaurálják a Nepomuki Szent János szobrot


2018-01-12 20:52:09  | cikk: HuHa  | 


Restaurálják a Nepomuki Szent János szobrot főképe
2017-ben kezdte meg a Városgondnokság a város közterületein lévő szobrok restaurálását, tavaly az Esterházy úti világháborús emlékmű, a Március 15. tér két bronz mellszobra és a Hild emléktábla készült el - ez utóbbi egy pápai polgár javaslatára. Az emlékhelyek, szobrok felújítása idén folytatódik, elsőként a Várkert támfalába simuló Nepomuki Szent János szobor és kőkerítésének karbantartó restaurálása történik meg, ennek szükségességére Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmet. A szakemberek csütörtökön kezdték meg a munkát és várhatóan 4 napon át dolgoznak a műemléken.
Varga Zotán Zsolt kőszobrász, restaurátorművész végzi a karbantartó restaurálást

-1999-2000-ben már elvégeztünk egy teljes restaurálást - idézte fel a mostani munkálatokat is végző kőszobrász, restaurátorművész, Varga Zoltán Zsolt. Mint mondta, ezúttal az a feladatuk, hogy az idő, a természet és a vandálok által okozott károkat helyrehozzák.
-A szobron biológiai jellegű szennyeződés van, a Várkert miatt olyan mikroklíma alakult itt ki, mely kedvez az algák, mohák, zuzmók megtelepedésének, ezeket távolítjuk el.
A tisztítás mellett a két sérült angyalt is kijavítják a szakemberek, ezeknek a lábai hiányoznak és a szárnyuk sérült.
-Vandálok rongálásának lettek áldozatai, éppúgy, mint az attribútumok is, hiszen hiányzik a kereszt és a csillagkoszorú a szent kezéből - magyarázta a restaurátorművész, aki már korábban pótolta ezeket a szoborrészeket, ám úgy látja, csak mobil megoldással lehet megvédeni őket, például úgy, hogy a szent ünnepére kihelyezik az attribútumokat, az év többi részében pedig biztonságos helyen őrzik őket. A vandálok ugyanis ezek ellopásakor a szobor többi részében is kárt tesznek, így például amikor a keresztet elvitték, a szobor ujjait is letörték.
Az angyalok lábait is pótolni kell

Bakó Istvántól, a Városgondnokság vezetőjétől megtudtuk, a Nepomuki Szent János szobor karbantartó restaurálása 300 ezer forintba kerül. Az idei évben más köztéri emlék felújítását is tervezik, így a Március 15. téri Turul és az alatta lévő boltíves emléktábla megtisztítását és patinázását végzik el, valamint a Fő téri korsós lány szobrát és vízköpőit teszik rendbe és távolítják el róla a vízkövet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-08 15:27:20

Virágos közterületek, kijavított úthibák


ajánlott cikk főképe

2020-05-05 22:40:09

Megindult az élet a belvárosban


ajánlott cikk főképe

2020-08-01 00:07:13

Petőfi Sándorra és Vajda Péterre emlékezett az EpVE


ajánlott cikk főképe

2020-09-04 19:13:28

27-re emelkedett a zárlat alá helyezettek száma