Emlékezés a háborús hősökre a Béke Napja 65. évfordulóján


2010-05-09 21:49:55  | cikk: Tóth Tamara  | 


1945. május 8-án este írták alá a hitleri Németország hadserege három haderőnemének képviselői a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról, fegyverletételéről szóló nyilatkozatát. Ez a szerződés a feltétel nélküli német kapitulációt jelentette, a befejezését a világ mindeddig leghatalmasabb, legszörnyűbb háborújának. A harcok fő terheit viselő Szovjetunió mérhetetlen anyagi és emberáldozatok árán győzte le a hitleri Németországot. A győzelemhez jelentősen hozzájárultak a koalíciót alkotó szövetséges erők is, így az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország.

Európában 65 esztendővel ezelőtt hallgattak el a fegyverek, béke lett, s azok, akik ezért életüket és vérüket adták – vagyis az antifasiszta harc hőseiről és áldozatairól május 9-én vasárnap délelőtt emlékezett meg a Pápai Honvéd Bajtársi Klub az Alsóvárosi temető II. világháborús katonai parcelláinál. Az emlékezésen Bocskay László és Kövér József önkormányzati képviselő vett részt a városvezetés képviseletében.  A  Klub énekkarának "Békedal" című énekét követően Kerecsényi Zoltán, a szervezet titkára mondott emlékbeszédet. Kiemelte, a „halott katona már nem ellenség” s ennek jegyében hajtják meg fejüket a pápai temető magyar és idegen nemzetiségű katona halottjai sírhalmánál. Kerecsényi Zoltán beszédében szólt a második zsidótörvény ellen szavazó, a szélsőségek ellen fellépő, a nyilas hatalomátvétel után bujkálni kényszerülő demokratáról, dr. Sulyok Dezsőről, Pápa világháború utáni első polgármesteréről, valamint polgármester elődjéről, a nyilasokkal szintén gyakran szembeszegülő városvezetőről, dr. Szőllősy Sándorról, akinek a nyilasok üldözése elől szintén el kellett menekülnie Pápáról. Továbbá emlékeztek vitéz Makray Ferenc ejtőernyős századosra is, aki 1945 márciusában kiadta a parancsot az ejtőernyősöknek a város elhagyására, megmentve Pápa városát a pusztulástól. Az emlékezés fontos, hiszen múlt nélkül nincsen jövőnk – mondta a bajtársi klub titkára. A résztvevők az emlékezés virágainak és koszorúinak elhelyezését követően a Batthyány utcai Sulyok Dezső-emléktáblánál is tiszteletüket tették és egy perces néma csenddel emlékeztek a Béke Napjára.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-17 16:23:48

Közel száz diák versenyzett az Észkerék csapatversenyen a Munkácsyban


ajánlott cikk főképe

2019-09-25 11:14:50

203 ezer forint a Szivárvány Óvodának


ajánlott cikk főképe

2019-11-25 19:03:22

Megkezdődött a jubileumi hét a Petőfiben


ajánlott cikk főképe

2019-09-15 11:00:38

Ars Sacra Fesztivál a Pannonia Reformata Múzeumban


PÁPA időjárás