A kultúra mindannyiunk számára zsinórmérték


2018-01-23 00:20:54  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A kultúra mindannyiunk számára zsinórmérték főképe
A város kulturális értékeinek megőrzése, ápolása terén hosszú időn át kifejtett tevékenységéért Csukárdi Tibort, a Pápai Jókai Kör és a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete Irodalmi Színpadának tagját tüntették ki Pro Cultura Díszoklevéllel 2018-ban. Az elismerést a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen adták át a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) színháztermében.

A rendezvényen Áldozó Tamás polgármester osztotta meg gondolatait a szép számban egybegyűltekkel. - Amikor a kultúráról beszélünk, gyakran szinte szinonimaként használjuk a műveltség, a nyelv, a tudomány szavakat is. Bizonytalanok lehetünk a meghatározásban, de érezzük, hogy amit e fogalom alatt értünk, az valami jobbat, valami többet jelent. Valami olyat, amihez igazodni illik, amihez igazodni kell. Egyfajta zsinórmérték, hisz a köztudat a kulturálatlan és a műveletlen minősítéseket határozottan előnytelen jellemzésként használja. Aki tehát műveletlen, az távol tartja magát a kultúrától, a jobbtól, a többtől. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a műveletlen és az iskolázatlan még akkor sem fedi egymást, ha ma a kultúra értékeit szervezett keretek között leginkább az iskola közvetíti. Nem fedi egymást, mert míg az iskolarendszerben való előrehaladás külső, azaz társadalmi elvárás is, addig az értékekben való gazdagság mindig csak belső igény eredményeként teremtődhet meg, ennek pedig terepe lehet az iskola, de az iskolán kívül más is - fogalmazott a városvezető.
Mint mondta, a magyar kultúrának megkerülhetetlen szelete a hagyomány. Mindaz, ami ősi, ami megkülönböztet minket más hagyományoktól, más nemzetek, más népek örökségétől. Hozzáfűzte: a kultúra kommunikáció, párbeszéd a generációk között. - Ennek a kommunikációnak a tartalma lehet a kimondott szó, a megidézett történet, a művészkezek formálta műtárgy, egy dallam, egy másként rakott szalmakazal. Ha pedig így van, akkor nemcsak beszélni lehet magyarul, de lehet magyarul festeni, magyarul zenét szerezni, magyarul filmet rendezni, magyarul szobrot formálni, szóval lehet magyarul élni - fogalmazott Áldozó Tamás.
A polgármester kifejtette: a hagyománnyal gazdag ember gazdag azokkal a szabad vegyértékekkel is, amik nyitottá teszik más népek más hagyományainak megismerésére, a másik kultúrájának az elismerésére, a másság elismerésére. Viszont aki hagyományban szegény, az türelmetlen, erőszakos, a saját üdvtörténetét erőlteti a másikra is, mert nem ismeri a másságot, nincs viszonyítási alapja, zsinórmértéke. - Ha pedig mindennek híján vagyunk, bizonytalanná válik minden. Előbb az, ami magyar, aztán az, ami európai. A saját üdvtörténet elmossa a mi történeteinket, zárójelbe teszi a jelképeinket, kigúnyolja igazodási pontjainkat, és hamarosan következik az idő, amikor a teremtésben túlzásnak tartja majd a Jóistent, de a több tucat genderhez képest kevesli a férfit és a nőt, Ádámot és Évát - jegyezte meg Áldozó Tamás.
- Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak, és oda várjuk azokat is, akik ma még más utakon járnak. Erősek vagyunk, mert igazodunk ahhoz, amit a megelőző generációk üzennek. Erősek vagyunk, mert eligazodunk a világban és így nyitottak vagyunk a másra: minden másra, ami ősi és ami egyetemes, mindenre, ami magyar, mindenre, ami emberi - zárta gondolatait a szónok.

Az ünnepi beszédet követően - immár 24. alkalommal - átadták a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány (PAMMA) és a helyi művelődési központ által alapított Pro Cultura Díszoklevelet. A rangos elismerést Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója, valamint Bódi László, a PAMMA kuratóriumi elnöke nyújtotta át Csukárdi Tibornak. A méltatás során elhangzott: a díjazott 1950-ben Mezőlakon született, mindig szerette a közösségi életet és az önkéntességet, az 1980-as években kapcsolódott be több irodalmi társaság munkájába. 1993-ban megírta első ötven versét, költeményei rendszeresen megjelentek különféle kiadványokban. 1998-ban tagja lett a nagy múltú Pápai Jókai Körnek, aminek támogatásával 2007-ben megjelent első önálló verseskötete. Jelenleg is tagja a kör irodalmi csoportjának, rendezvényeiken saját és kortárs költők, írók műveit tolmácsolja. 2010-ben nyugdíjba vonult és tagja lett a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete vegyeskarának, valamint Irodalmi Színpadának. Nagy sikerrel szerepelnek helyi és országos rendezvényeken. Csukárdi Tibor rendszeresen látogatja a város szociális intézményét, ahol verssel, tánccal, közös énekléssel köszönti az itt lakókat. Naplóverset ír, a háromezredik versszakasznál tart. Költői, írói tevékenységét számos díjjal, elismeréssel jutalmazták.

A kultúra napi ünnepség a Virtuózok elnevezésű komolyzenei tehetségkutató show győzteseinek és döntőseinek koncertjével folytatódott. A JMSZK színpadán Sellei Etelka operaénekes, Kökény Tamás nagybőgőművész, Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Váradi Gyula hegedűművész szórakoztatta a publikumot, zongorán kísért Mester Dávid zongoraművész, a Vígszínház vezető korrepetitora.

A himnuszt Horváthné Eisenbeck Ágota Pro Cultura-díjas magánénektanár vezetésével, a zongorán közreműködő Fehér Ferenc Pro Cultura-díjas karnagy kíséretével énekelték el a jelenlévők. Az eseményen többek között részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, valamint a város képviselő-testületének több tagja.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet