Nagy Lászlóra emlékeztek a városbarátok


2018-01-27 17:33:30  | cikk: Babos Petra  | 


Nagy Lászlóra emlékeztek a városbarátok főképe
Negyven éve hunyt el Nagy László Kossuth-díjas költő, volt pápai diák. Ezen alkalomból koszorút helyeztek el az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet tagjai és a költő tisztelői pár nappal a 40. halálozási évforduló előtt Nagy Lászlónak a tiszteletére a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma falán álló emlék-reliefhez, valamint az egykori pápai római katolikus fiúiskola épületének (mai Szent Anna Óvoda) Zimmermann utcai főhomlokzatán álló gránit-emléktáblához.

A főhajtáson Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, városi képviselő rövid beszédében elmondta, csodálatos dolog az, hogy annyi jeles, híres-neves magyar irodalmi személyiség származik Pápa és vidékéről, vagy kötődik valamilyen formán városunkhoz és környékéhez, akiket mind a mai napig megidézhetünk, akik annyi sok mindent adtak ennek tájnak, ennek a hazának, a magyarságnak.
-Petőfiék, Jókaiék után mintegy száz esztendőre újra szép, tündöklő "csillagok" emelkedtek innen, Pápáról: Nagy László és Csoóri Sándor. Akár száz évvel korábban Petőfi és Jókai, akik itt ismerkedtek össze egymással és kötöttek barátságot, ugyanitt, száz évvel később, Nagy László és Csoóri Sándor is itt, Pápán találkoztak össze és lettek jó barátok, s erre emlékeznünk és büszkének kell lennünk - emelte ki Kerecsényi Zoltán.

-Nagy László e tájról származott, Felsőiszkázról, majd útja ide, hozzánk, szülővárosunkba vezetett, előbb a római katolikus fiúiskolába, majd a nagy múltú protestáns kollégium kereskedelmi iskolájába. Előbb - akár száz évvel korábban Jókai, Petőfi, Orlai - ő sem azzal foglalatoskodott, mint amivé végül főként vált, hiszen elsősorban inkább akkortájt festőnek, képzőművésznek készült, A. Tóth Sándor kezdte felébreszteni benne is igazán a tehetséget, de aztán egyszer, karácsony táján, az egyik pápai kirakatban meglátta József Attila verseskötetét. Ettől aztán szinte minden megváltozott a számára, „álmodott vele, dolgozott érte”, nem volt számára akkor áhítottabb könyv a karácsonyi kirakatban, mint „az a sötétzöld táblás, arany címbetűs József Attila", a Kollégiumból naponta odavonzotta magához, gyűjteni kezdett rá, végül sikerült megvásárolnia két, eladott lovas vízfestménye árából, illetve eljárt egy helyi keramikushoz színezni, hogy a könyv ára összejöjjön. Katonazubbonyban kezdett bejárni a pápai kollégiumba, akárcsak őt megelőzve száz évvel Petőfi Sándor. Ő is elkezdett járni a Képzőtársaság üléseire, majd a város tekintélyes irodalmi egyesületébe, a Jókai Körbe. Kisalakú papírlapokból összefűzött, zsebre vágható füzetbe kezdte írogatni verseit, először fő ihlető témája a szerelem és a kételkedéssel vegyes Isten-hit lett, melyek alaphangjai vélhetően olvasmányélményei, valamint Ady Endre, József Attila, Sinka István és az iskolai időszakok alatt megismert zsoltárok által lehettek eredeztethetők. De szerencsére Nagy László a költészet mellett sohasem adta fel a képzőművészetet sem, élete végéig versei mellett kézműveskedett, festett, rajzolt, faragott. Az irodalom szeretetét, a rímek világát azonban a pápai évek alatt beárnyékolták a háborús történések az 1940-es évek elején. Sok keserűségben, nélkülözésben lett része, az iskola is hadikórházzá alakult, több társa a frontra indult, volt polgári iskolás osztályfőnökét, Bihari tanár urat családjával együtt Auschwitzba deportálták. Nagy László szerencsére beteg lába miatt megúszta a katonai vagy levente szolgálatot. Hazamenve a szülőfaluba, ő is segédkezett a gyújtóbombáktól leégett házaknál, segítette temetni a halottakat, menekíteni az állatokat - derült ki a megemlékezésen.

Az emlékbeszédet követően a megjelent egyleti önkéntesek, illetve a hozzájuk csatlakozott Jókai körösök, nyugalmazott pedagógusok, illetve az egykori pápai római katolikus fiúiskola megjelent öregdiákjainak képviselői is elhelyezték a Kollégium Március 15. téri homlokzatán álló, Somogyi József szobrász által alkotott Nagy László-relief alá, majd pedig a Szent Anna Óvoda falán lévő emlékjel alá emlék-szalagokkal átkötött koszorúikat a négy évtizede elhunyt poéta tiszteletére. A megemlékezés végén aztán megtekinthették azt a Kiss László pápai művésztanár által alkotott, kőből faragott Nagy László portré-domborművet is, amely várhatóan a közeljövőben a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma épületében kap méltó helyet.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!