Itt volt otthon - Csoóri Sándorra emlékeztek


2018-01-28 18:42:25  | cikk: ha  | 


Itt volt otthon - Csoóri Sándorra emlékeztek főképe

Az egykori diákra, a kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költőre, esszéíróra, prózaíróra, politikusra emlékeztek a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában és Művészeti Szakgimnáziumában. Az alma mater ünnepi műsorral, dombormű-avatással és konferenciával tisztelgett Csoóri Sándor előtt. A református templomban Gránásiné Bácsi Tünde igazgató köszöntötte a megjelenteket, külön a Csoóri-család megjelent tagjait és dr. Kovács Zoltán államtitkárt, országgyűlési képviselőt. Ünnepi gondolataiban Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte, hogy Csoóri Sándor példája volt a hűségnek, a hitnek.

Steinbach József Steinbach József püspök mondott köszöntőt az emléknapon

- Az élő Isten feladatot, drága kincset bízott ránk, a Jézus Krisztus evangéliumát, s ha ezt bízta ránk, akkor nekünk ezt vállalnunk kell, akár konfliktusokat, szenvedéseket is elhordozva az ő ügyéért. Ma Európában ez különösképpen fontos, ahogy akkor is fontos volt, amikor Csoóri Sándor, iskolánk egykori neves, áldott diákja szolgált ebben a hazában, küldetéses, hitvallásos, konfliktusokat felvállaló, szenvedéseket is elhordozó szolgálattal. Csoóri Sándor egy nehéz időben, az Isten elhívott eszköze volt, magyar keresztyén népünk, nemzetünk, értékünk, identitásunk, örökségünk számára. Áldjuk az élő Istent mindazért, amit az Úr rajta keresztül elvégzett - mondta a püspök.

A diákok műsora képet adott Csoóri Sándor diákéveiről - a költő, író 1950-ben érettségizett Pápán

A beszédet követően Diákévek harangzúgásban címmel zenés irodalmi műsort láthattak az emlékezők az Ígéretes Együttes és a gimnázium diákjainak közreműködésében. A színvonalas összeállítást Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes rendezte, aki elmondta, hogy az irodalmi részletek, versek, visszaemlékezések válogatásánál az volt a fő szempont, hogy átfogó képet adjanak Csoóri Sándor pápai diákéveiről. Balogh Júlia, Csoóri Sándor özvegye kérdésünkre elmondta, hogy az egykori diáknak Pápa jelentette az otthont, a kollégium adta meg a szellemi, kulturális és viselkedésbeli alapokat is.

A dombormű leleplezése

A műsor után a vendégek és a diákság átvonult a gimnázium épületébe, ahol Gránásiné Bácsi Tünde igazgató és Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója leplezte le Lázár Gyöngyi szobrászművész Csoóri Sándorról készült domborművét. - Azzal, hogy lelepleztük ezt a domborművét, szimbolikusan közösséget vállaltunk Csoóri Sándorral, ahogyan ő is mindig közösséget vállalt a pápai kollégiummal - mondta Köntös László. - Tudnunk kell, hogy súlyos egyéniség volt ő, súlyos volt az a szellemi tartalom, amelyet képviselt. Egy folytonosságot őrző lélek volt, melyben benne volt a magyar nemzet folytonossága, a keresztyénség folytonossága, a zámolyi református közösség folytonossága, a Pápai Református Kollégium folytonossága. A rendszerváltást követően, az ateizmus letűnése után Csoóri Sándor megszólalt és megszólalt benne a folytonosságot őrző lélek. Mint mondta, ehhez a folytonossághoz ragaszkodni kell, meg kell őrizni, mert e nélkül meg fogunk szűnni. Csakhogy amikor megszólalt, a magyar szellemi élet nagy része kiközösítette őt. Csoóri Sándor, akivel most közösséget vállalunk, élete egy meghatározott részét, ha nem is teljes kiközösítettségben, de magányban élte. Mert megszólalt, nem hagyta a hagyományt, nem hagyta a folytonosságot. A dombormű kitételével e szellemiséggel vállalunk szimbolikus közösséget, s hitet teszünk az általa képviselt értékek mellett - hangsúlyozta Köntös László.

Takaró Mihály magával ragadó, elgondolkodtató előadása megérintette a hallgatóságot

A gimnázium dísztermében szervezett konferencia első előadója Takaró Mihály Magyar örökség-díjas irodalomtörténész volt, aki Csoóri életművének jelentőségéről beszélt. - Olyan mélységben írta be magát a 20-21. századi magyar kultúrába, hogy személye és gondolatai megkerülhetetlenek. Egy olyan emberről van szó, aki nagyon sok műfajban alkotott. Határtalan életteljesség iránti igénye tette mindig kísérletező, megújulni kész alkotóvá. Egész életében arról szólt, hogy mi lesz a magyar holnappal, de azért foglalkozott a tegnappal is, mert tudta, hogy aki nem ismeri a saját, hiteles múltját, az nem értheti a jelent. És aki nem ismeri a jelent, az nem tud jövőt építeni, nem tudja a folytonosságot képviselni - mondta Takaró Mihály.

Dr. Áldozó Tamás polgármester mondott zárszót

Szakál Elemér nyugalmazott lelkipásztor a költőről, íróról, mint egykori diáktársáról osztotta meg emlékeit, Kövy Rózsa, a Mándi Márton István Kollégiumi Alapítvány elnöke Csoóri Sándor azon tevékenységéről szólt, mellyel segítette a gimnázium újraindítását. Zárszót dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere mondott, aki kiemelte: - Legyünk büszkék arra, hogy ő velünk volt, hogy üzenetet hagyott nekünk, feladatot bízott ránk, s nekünk ezt az üzenetet tovább kell vinni, nekünk ezt a feladatot teljesíteni kell - hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-13 20:40:42

260 pápai karanténban


ajánlott cikk főképe

2020-08-06 20:12:39

Fertőtlenítik az Erzsébetvárosi óvodát


ajánlott cikk főképe

2020-07-04 12:35:22

Átadták a Külső-Várkerti Futópályát


ajánlott cikk főképe

2020-09-11 19:31:10

Lassan, de emelkednek az esetszámok