Farkas Bertalan és a magyar űrutazás 30. évfordulója - 2010. május 26-június 3.


2010-05-10 10:53:13  | cikk: Publicity Aim Kft  | 


Idén május 26-án lesz kereken 30 éve, hogy Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov elindult a világűrbe egy Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. A „fent” töltött nyolc nap nagy jelentőségű tudományos kísérletekkel és megfigyelésekkel telt, melyet június 3-án sikeres leszállás követett. 
Ennek a mind a tudomány világa, mind a Magyar Köztársaság számára is komoly jelentőséggel bíró eseménynek emlékére és megünneplésére egy országos rendezvénysorozat nyújt keretet idén május 26. és június 3. között.
A rendezvénysorozat társadalmi szerepvállalása ebből fakadóan a megemlékezésen kívül a hazai tudományos élet, a tudományos oktatás támogatása.

A rendezvénysorozat főbb programjai:
A számos nemzet űrhajósai és diplomáciai elitje, illetve a média részvételével induló országos „körtúra” Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián indul, majd Kecskemét, Pápa, Pécs és Nyíregyháza, valamint Farkas Bertalan szülővárosa, Gyulaháza meglátogatása után zárul, szintén a Fővárosban.
A nyolc napos programterv a kecskeméti, pápai, és nyíregyházi repülőterek honvédelmi bemutató programjait is tartalmazza, továbbá országszerte tudományos és űrrepülés témájú előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők olyan jelentős felsőoktatási intézményekkel történő együttműködés keretei között, mint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem - ahol június 2-án tudományos és honvédelmi nyílt nap lesz- , a Nyíregyházi Főiskola, vagy a Pécsi Tudományegyetem.
A tudományos oktatás támogatására egy országos rajzpályázat kerül május elején kiírásra, melynek célja, hogy a fiatalabbak is megismerjék Farkas Bertalan munkásságát. Bővebben: sulinet.hu.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-28 23:44:29

Megalakult a cigány nemzetiségi önkormányzat


ajánlott cikk főképe

2019-12-09 19:53:01

Kék Advent a Kékfestő Múzeumban


ajánlott cikk főképe

2020-01-17 13:51:36

Új darabokkal jelentkezik az S.K. Társulat


ajánlott cikk főképe

2020-01-29 13:20:36

Elfogadták a 2020. évi munkatervet a PNNÖ tagjai